UTKU ÇAKIRÖZER

ANKARA - Pozantı Çocuk Cezaevinde taş atan çocuklar olarak nitelendirilen hükümlü ve tutuklu çocuklara taciz ve tecavüz iddiasının gündeme geldiği geçen temmuz ayında Pozantı Savcılığınca yürütülen soruşturmada, çocukların ifadesi alınırken Ceza Muhakemesi Yasasının hükmüne karşın psikolog bulundurulmadığı ortaya çıktı. Çocuklar, taciz ve tecavüzü anlatamadı, yalnızca kötü muameleden şikâyet etti. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, şimdi görevlendirilen müfettişlerin psikolog eşliğinde çocukları dinlediğini söyledi. Ergin, yürütülen projeler kapsamında 2.5 yıla kadar altyapının kurulacağını söyledi. Ergin, eğitimevlerinde hükümlü çocukların kendilerini ziyarete gelen aileleriyle beraber kalabilecekleri özel mekânlar oluşturulmasına ilişkin yeni bir düzenlemeye gittiklerini açıkladı.

Ergin, Pozantı Cezaevinde yaşanan taciz ve tecavüz skandalıyla ilgili tartışmaları Cumhuriyete değerlendirdi. Sincan Çocuk Cezaevine nakledilecek çocukların tek kişilik odalarda barındırılmasının tecrit olacağı yönündeki eleştirilere yanıt veren Ergin, Gazeteler yalan yanlış yazmışlar. F tipi diyorlar. Buralar çocuk cezaevi, F tipi ile alakası yok. Yatmadan yatmaya odasına gidiyor, sadece uyku için. Onun dışında sabah erkenden eğitim çalışmaları, atölyeler, meslek edindirme sosyal programları var. Tam gün beraberler dedi.

Cezaevi yapımı sürüyor

Türkiyede çocuk cezaevi ve eğitimevinin yeterli olmadığını anlatan Ergin, yalnızca çocukların kalacağı cezaevi yapımının sürdüğünü, İzmirdeki cezaevinin inşaatının bittiğini, İstanbul Maltepe ve Ankara Sincanın devrede olduğunu söyledi. Kayseride yeni bir kampus içinde çocuk cezaevinin hizmete gireceğini, Tarsustaki ihalenin yapıldığını, Diyarbakırda ise inşaatın başladığını anlatan Ergin, tutuklu çocukların kapalı cezaevinde, hükümlülerin ise eğitimevlerinde barındırıldığını söyledi.

Ergin, Eğitimevlerinde de ebeveynleri ile beraber kalabilecekleri özel mekânlar yapılacak. Anne babalarıyla birlikte kalabilecekler ziyarete gelindiğinde. Bu konsept geçmişe göre çok daha sağlıklı, daha ileri olacak dedi.

‘Azarladı, dövdü dediler’

Savcılığın ağustos ayında başlattığı soruşturmada ifade veren çocukların cinsel istismarla ilgili somut bir şey söylemediğini, azarladı, dövdügibi kötü muameleden şikâyet ettiklerini anlatan Ergin, Tekrar gündeme taşınan iddialar üzerine adli ve idari soruşturmanın yanına eleman görevlendirdik. Psikolog eşliğinde dinlediler. Daha önce savcılığa verilmiş olanların dışında beyanlar alınmaya başlandı dedi.

Pozantı Savcılığındaki ifade sırasında çocukların yanında psikolog olup olmadığı sorusu üzerine Ergin, Avukatlar nezdinde yapılmış ifadeler, psikolog yok evet. Orada kendileriyle ilgili taciz ithamı olmamış. Bir çocuğun duydum diye beyanı var. Bunlar savcılıkta ifade alındığında somutlanmamış. Şubatta gündeme geldiğinde bizim eleman görevlendirmemizin sebebi odur dedi. Çocuk suçluluğunun özel uzmanlık gerektirdiğini kaydeden Ergin, Esas olan bu çocukların gelmesini engelleyen tedbirler alınması diye konuştu.

Cumhuriyet