ZEYNEP KURAY

KCK Davaları'nın kilit gizli tanığı olarak lanse edilen "Haydar" kod adlı gizli tanığın uydurma olduğu ortaya çıktı. Gizli tanık olduğunu İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen KCK Davası'nda tutuklu yargılanan Harun Karataş'ın duruşmasına tanık olarak geldiğinde öğrenen Erkan Yanıt, "böyle bir ifade vermedim" deyince gerçek gün yüzüne çıktı.

Emniyet hakkında şikayet başvurusunda bulunmak için İHD İstanbul Şubesine giden Özgür Gündem Gazetesi eski dağıtımcısı Erkan Yanıt kurban edildiği komployu anlattı:

‘HER ŞEY İKİ KIZ KARDEŞİNİN KAYIP OLMASIYLA BAŞLADI’
2008-2010 yılları arasında Özgür Gündem Gazetesi dağıtımcılığı yapan Yanıt, her şeyin iki kız kardeşinin kaybolmasıyla başladığını belirtti. Yanıt, yaşananları şöyle anlattı: “İki kız kardeşimin kayıp olduğunu bildirmek için çocuk şubesine giden ağabeyim oradan Terör İle Mücadele Şubesine yönlendirilmiş. TEM şubesinde ise kız kardeşlerimin düğüne değil kırsala çıktıkları, benim ifadeye gelmem gerektiği, gelmediğim takdirde zorla getirileceğim söylenmiş. Bunun üzerine Mardin’den İstanbul’a geldim."

TEM’DE POLİSTEN BASKI
İfade vermek üzere gittiğim TEM’de 3 sivil polisin bulunduğu sorgu odasına alındım. İHD avukatları olmadan herhangi bir ifade vermeyeceğimi söylemem üzerine kendisini İHD avukatı olarak tanıtan bir avukat getirtildi ve sorgu başladı. Polislerden biri bana, ‘Yalan söyleme sen Mardin’de değil İstanbul’daydın ve kız kardeşlerini kırsala gönderdin’ dedi. Ben ise hiçbir alakam olmadığını, kız kardeşlerim kaybolduğunda eşimle birlikte Mardin Kızıltepe’de ablamın yanında olduğumu, bunu kanıtlayabileceğimi söyledim. Beni sorgulayan polis bu kez kız kardeşlerimi kimin gönderdiğini sordu.Polis 5 fotoğrafı masa üzerine koyarak teşhis yapmamı istedi. Avukat buna karşı gelince dışarıya çıkartıldı. Ben ise bu şahısları tanımadığımı söyledim.

‘OKUMA YAZMAM YOK!’
Okuma yazmam olmadığı için yazılan ifadeyi okuyamayacağımı belirtmem üzerine, içeriye alınan avukat ifademde herhangi bir sorun olmadığını imzalayabileceğimi söyledi. Bir kağıt imzalatarak beni bıraksalar da iki gün sonra bu kez Balat’ta çalıştığım fırına gelip beni tekrar TEM’e götürdüler. Beni sorgulayan polisler aynı değildi. Aralarından bir şahsa da müdür diye hitap ediyorlardı. Müdür bana kız kardeşlerimin nerede olduğunu sordu. Bilmediğimi söylediğimde bana küfür ederek, ‘Sen bilmezsen kim bilecek’ diye üzerimde baskı kurmaya kalkıştı.  Savcıdan sorgulama için ek süre isteseler de savcı bu ek süreyi vermeyince beni bıraktılar.”

‘EMNİYET BANA KOMPLO DÜZENLEDİ’
Daha sonra emniyette verdiği ifadeler dayanak gösterilerek 4 kişinin tutuklandığını kendisini arayan kayınvalidesinden öğrendiğini belirten Erkan Yanıt, mahkemeye gidip itiraz ettiğini, polise hiçbir zaman böyle bir ifade vermediğini beyan ettiğini anlattı. Önceki gün sabah tanık olarak gittiği 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise, Emniyet tarafından düzenlenen KCK davası fezlekelerinde gizli tanık olarak geçen kişinin kendisi olduğunu öğrenen Yanıt, “Avukat Hüseyin Boğatekin savunması esnasında mahkeme heyetine bunu söyleyince neye uğradığımı şaşırdım” diye konuştu. Emniyete, anlattığı ifadeden başka ifade vermediğini vurgulayan Yanıt, “Emniyet bana karşı resmen komplo yaptı. Emniyetten şikayetçi olacağım” dedi.

‘GİZLİ TANIK İFADELERİ EMNİYETİN UYDURMASI ÇIKTI’
Avukat Hüseyin Boğatekin, gizli tanık ifadelerinin tamamen Emniyet uydurması olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Müvekkili Harun Karataş aleyhinde Yanıt’ın ifadesi olduğunu, bu nedenle Yanıt’ın tanık olarak duruşmaya getirilmesini talep ettiklerini anlatan avukat Boğatekin, ancak mahkemenin her seferinde Yanıt’ı bulamadığını söylediği için bugüne kadar dinlenemediğini belirtti. Davaya Yanıt’ın kendi iradesiyle geldiğini anlatan Boğatekin, “Duruşmaya çıkıp kendisine iftira atıldığını, hiçbir ifadenin kendisine ait olmadığını, hiçbir zaman kimseyi teşhis etmediğini ve kimse aleyhinde beyanda bulunmadığını söyledi” diye konuştu.

‘KCK DAVASI BUGÜN İTİBARİYLE ÇÖKMÜŞTÜR’
Bugün başta İstanbul olmak üzere, gerek KCK ana davalarında gerekse bireysel olarak görülen davalarda Erkan Yanıt’ın ifadelerinin iddianamelerin omurgasını oluşturduğuna dikkat çeken Boğatekin, “Yanıt’ın aynı zamanda bu davalarda gizli tanık olarak gösterildiğini düşünürsek, KCK ana davası iddianamesi bugün itibariyle resmen çökmüştür” dedi.

 Birgün