MOSKOVA-  St. Petersburg'daki duruşmayı CHP milletvekilleri Melda Onur, Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner'in yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da takip ediyor. Onur daha önce “Gizem’i serbest bırakın” yazılı bir tişörtle TBMM Genel Kurulu’na katılmıştı.

SAVCILIK: 24 ŞUBAT'A KADAR UZATILSIN
Cihaner, Twitter'dan paylaştığı mesajda, savcılığın Gizem'in tutukluluk süresinin 24 Şubat'ta kadar devam etmesini talep ettiğini belirtti.

AŞÇILIK YAPIYORDU
"Arctic Sunrise" isimli gemiyle Kuzey Buz Denizi'ne giden Gizem ve 29 arkadaşı 19 Eylül'de Rus devletine bağlı Gazprom Neft'e ait petrol platformunda eylem yaptıkları için gözaltına alındı. Amaçları Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların erimesini hızlandırdığı için Rus enerji şirketinin bu bölgedeki petrol arama çalışmalarını protesto etmekti. Gizem'in gemideki görevi ise aşçı yardımcılığıydı.

"Holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma" suçlarından gözaltına alınan Gizem, 63 gündür tutuklu ve 22 yıla kadar hapsi gündemde...

Mahkeme şu ana kadar Gizem'in 20 arkadaşını kefaletle serbest bıraktı.

GİZEM KEFALETLE SERBEST
Rusya'da tutuklanan Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan, kefaletle serbest kaldı. Duruşmayı izleyen CHP Milletvekili İlhan Cihaner, Gizem'in 2 milyon ruble (60 bin $) kefaletle serbest bırakıldığını duyurarak, kefalet islemleri bir kaç gün sürebileceğini belirtti.

"YAŞADIĞIM DÜNYAYI KORUMAK İSTEDİM"
Bugün yapılan duruşmada Gizem Akhan, "Yaşadığım dünyayı korumak istediğim için iki aydır hapisteyim. Serbest bırakılmam halinde kaçacak değilim, kaçmamı gerektirecek bir şey yapmadım, bir tehlike oluşturmadım. Şiddet kullanmadım. Tek amacım Kuzey Kutbu'nun geleceği için mesaj vermekti" dedi.

MOSKOVA'DA KALABİLİRLER
Aktivistlerin serbest kalmalarının ardından ülke dışına çıkıp çıkamayacakları da henüz belli değil. Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Gülçin Şahin, şöyle konuştu:

"Gizem'in artık hapiste olmayacağını bilmek tabii ki sevindirici. Ancak Gizem, ailesine ve arkadaşlarına kavuşana kadar serbest olduğunu söylemek zor. Ayrıca yargılama süreci devam ediyor. Gizem ve diğer 29 arkadaşımızın tek amacı, Kuzey Kutbu'ndaki tehlikeli petrol aramalarının dönüşü olmayacak çevresel etkilerine ve iklim değişikliği tehdidine barışçıl bir şekilde dikkat çekmekti. Bugüne dek Türkiye'den ve dünyadan pek çok duyarlı insan, pek çok siyasi, ünlü isim arkadaşlarımızın serbest kalması gerektiği konusunda görüş birliğinde oldu ve harekete geçti. Bu çabaların sonuç vermesini ve adaletin yerini bulmasını umuyor, bu haksız ve hukuksuz yargılamaların bir an önce sona ermesini talep ediyoruz."

YARIN DEVAM EDECEK
Rusya'da Gazprom şirketinin tehlikeli petrol aramalarına karşı 18 Eylül'de Greenpeace'in gerçekleştirdiği barışçıl protestosu ardından Rus güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi ile 30 Greenpeace üyesi tutuklandı. Bugün yargı önüne çıkarılan 30 sanıktan 26'sı için tahliye kararı verilirken 1 sanığın gözaltı süresinin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Diğer 3 kişinin davaları yarın görülecek.