Çanakkale İdare Mahkemesi, Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Ömer Faruk Kırnıç hakkında sınavda öğrencilerine “Gezi ve Taksim ve türevlerinin matematiksel anilizini”sorduğu için YÖK’ün verdiği “kamu görevinden çıkarma cezasını” çok buldu. Bu soruyu sormanın suç olduğu kararında YÖK ile hemfikir olan mahkeme suçun “yüz kızartıcı ve utanç verici hareket” değil de “siyasi düşünce ve felsefi inanç ayrımı yapmak” fiilinin karşılığı olduğuna karar verdi ve YÖK kararının yürütmesini durdurdu. Kırnıç’ın kamu görevinden çıkarılmasına kararına YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da karşı çıkmıştı.

Çanakkele Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü öğretim görevlisi Ömer Faruk Kırnıç hakkında, Gezi parkı protestoları sırasında, 16 Haziran 2013 tarihli Matematik Dersi bütünleme sınavında, “Gezi ve Taksim ve türevlerinin matematiksel analizi, maksimum ve minimum noktalarını belirleyiniz”sorusunu sorduğu gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştı. ÇOMÜ Rektörlüğü’nün 2 Ocak 2014’te tamamlanan soruşturmasında, Kırnıç’ın Gezi parkı ile ilgili matematik sorusu sorarak, “Kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduğu” ve “sözlü ve ideolojik propaganda yaptığı” savunularak, “Kamu görevinden çıkarma cezası” verilmesi istenmişti. Rektörlük soruşturma raporu YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’na gönderildi. YÖK Disiplin Kurulu da 20 Mart’ta Kırnıç hakkında “sözlü idelojik propaganda yapmak” ve “kamu hizmeti veya öğretim elemanı sıfatı ile başğdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak” suçunu işlediği gerekçesiyle en yüksek disiplin cezası olan “kamu görevinden çıkarılma” cezası vermişti.

‘Bilim hürriyeti’ne aykırı 
Matematik sınavında Gezi parkı ile ilgili soru sorduğu için memuriyetten atılan Kırnıç, Çanakkale İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Kırnıç, “Kararın, düşünce ve kanaat, bilim ve sanat hürriyeti gibi temel haklara aykırı olduğu gibi bilimsel özgürlük ve kurumsal özerkliğin üniversitelerin ayrılmaz parçaları olduğu gerçeğine aykırılık oluşturduğu, sınav sorusu ile ideolojik propaganda yapmak iddiaları ile kamu görevinden çıkarılmasının hukuk devleti açısından kabul edilemez olduğu” gerekçesi ile kararın yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini istedi.

Mahkeme de suçlu buldu ama

Çanakkale İdare Mahkemesi ise ilginç bir karar verdi. Matematik dersi sınavında Gezi ve Taksim ifadelerinin kullanılmasının suç olduğu görüşüne katıldı ancak suça verilecek cezada YÖK’ün görüşüne uymadı. Mahkeme, matematik sınavında “Gezi ve Taksim ve türevlerinin matematiksel analizi, maksimum ve minimum noktalarını belirleyiniz” sorusunun sorulmasının cezasının “kamu görevinden çıkarılma” ile cezalandırılmasını çok buldu. Mahkeme kararında, “görevinin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar ve zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak fiilinin karşılığı olan disiplin cezası ile cezalandırılması gerektiğine” karar verdi ve YÖK Disiplin Kurulu’nun verdiği kamu görevinden çıkarma cezasının yürütmesini durdurdu.
Gezi sorusu ilerlemeye engelleyecek
Mahkeme, matematik dersinde Gezi Parkı ile ilgili soru sormanın yüz kızartıcı suç olmadığı, ama siyasi bir suç olduğuna karar vererek Kırnıç’ın “Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası” almasına kararlaştırmış oldu.

YÖK Başkanı da cezayı çok bulmuştu
Rektörlüğün kamu görevinden çıkarma cezası teklifi YÖK Disiplin Kurulu’nda 2 muhalif oya karşı oy çokluğu ile kabul edilmişti. İki muhalif oydan biri Eğitim Sen temsilcisi, diğeri YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya olmuştu.