Genel Af

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra hükümetten gelen açıklamalar yeni dönemde son sözü Erdoğan’ın vereceği, önemli kararların onun tarafından alınacağını gösteriyor. Bunun ilk göstergesi Milli Savunma Bakanı’nın bedelli askerlikle ilgili açıklaması oldu. 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın değerlendireceğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız yeni dönemde bir değerlendirme yapar, bedelli askerlik olup olmayacağına en doğru şekilde karar verir. Yeni dönemde "eğer ihtiyaç" var derse tasarı Meclis'e gelir diye düşünüyorum" dedi.

Önümüzdeki dönem de facto olarak yarı başkanlık sistemi olacaktır. Hedef ise başkanlık sistemidir. Ancak başkanlık sistemi için AKP’nin 2015 seçimlerinde anayasayı değiştirecek oyu alması gerekiyor. Yeni Cumhurbaşkanı ve başbakan yardımcısı bu hedef doğrultusunda açıklamalar yapmaktadırlar.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: 2015 seçimlerinden sonra başkanlık sistemine geçmeyi düşünüyoruz.

 

Başbakan Erdoğan milletvekilleriyle buluşmasında "AK Parti 2015 seçimlerinden anayasayı değiştirecek güçle çıkmalı. Seçilme yaşı 18'e inmeli. Bu AK Parti ve Türkiye için çok önemli" dedi

AKP anayasayı değiştirecek oyu nasıl alacak?

Bunun ilk koşulu siyaseti Erdoğan’ın yönetmeye devam etmesidir, öyle de olacaktır. Fakat bu yetmez, Erdoğan’ın geniş kesimlerin desteğini alacak önemli adımlar atması gerekecektir. Bu adımların en önemlisi ise Barış Sürecinde alınacak somut kararlar ve bir genel af olacaktır.

GENEL Af

Bu nedenlerle 2015 genel seçimlerinden önce genel af kuvvetle muhtemeldir ki gündemde olacaktır.