HSYK tarafından bir süre önce yayınlanan genelgesiyle FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında 45 hakim ve savcı daha meslekten ihraç edildi. Meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcıları arasında Silifke'de FETÖ/PYD soruşturmalarına yürüten Cumhuriyet Savcısı T. Ö. de yer aldı. Savcı T. Ö., meslekten ihraç edildiği gün Silifke'deki evinde gözaltına alındı. Nöbetçi mahkemeye çıkartılan Ö., tutuklandıktan sonra Antalya Cezaevi'ne gönderildi.

BİR SAVCI DAHA

Ayrıca, Edirne’de 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde tankların çıkması emrini verdiği ve eyleme katıldığı gerekçesiyle hakkında 3 kez ömür boyu hapis cezası istenen dönemin 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet A.’nın, 1 yıl önce ‘FETÖ/PDY’ şüphelisi olarak ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Tuğgeneral A.’nın, darbe girişiminin ardından tutuklanan ve o dönem Genelkurmay askeri savcısı olan Binbaşı K. K. tarafından ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verilerek aklandığı tespit edildi.

Edirne'de darbe girişimi gecesinde yaşananlara ilişkin, aralarında ordudan ihraç edilen 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet A.'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 22 şüpheli asker için hazırlanan iddianame, Edirne 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Edirne Cumhuriyet Savcısı Eşref Çağdaş Bal,'ın hazırladığı 229 sayfalık iddianamede, dönemin 5’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Alparslan Erdoğan’ın da ‘tanık’ sıfatıyla ifadesi alındı.

Geçen yıl Ağustos ayındaki YAŞ kararıyla emekliye ayrılan Korgeneral Erdoğan, darbe girişimi gecesi Tuğgeneral Hidayet A.’yı arayıp kesinlik kışlalardan asker çıkmayacağını emir olarak kendisine ilettiğini ve karşılığında ‘Komutanım emredersiniz, sizin emrinize göre hareket edeceğim’ cevabı aldığını söyledi. Ancak buna karşın, iddianamede tankların çıkış emrinin tutuklu olan Tuğgeneral Hidayet A. tarafından verildiği kaydedildi.

SAVCI SORUŞTURMADAN AKLAMIŞ

Savcılıkta tanık ifadesi alınan dönemin 5’nci Kolordu Komutanı emekli Korgeneral Alparslan Erdoğan, ‘Fethullahçı Terör örgütü ile daha önce irtibatı olduğunu bildiği bir kişi bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Hidayet A.’nın adını verdi. Sicil dosyasının kendisinde olduğunu ve darbe girişiminden 1 yıl önce FETÖ şüphelisi olarak A.’nın ifade verdiğini anlatan Erdoğan, "Buna konuda Edirne bazında bildiğim Tuğgeneral Hidayet A. idi. Bunu nereden biliyordum. Hidayet A.'nın sicil dosyası bende, benim makamımda, ben muhafaza ediyorum. Sicil vereceğim zaman dosyayı bir kez daha açıp baktım ve inceledim. Dosyada şunu fark ettim, bir sene önce 5 tane tuğgeneralin Genelkurmay Başkanımızın emriyle Fethullahçı oldukları şüphesiyle ifadeye çağırmışlar. Genelkurmay sayın savcıları. Genelkurmay askeri savcılığında ifadeleri alınmış. Hepsi bu suçlamaları reddetmişler ve ifadeyi alan savcı binbaşı K. K., bunlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermiş. Ancak bu savcı, bu darbe girişimini yapanların yayınladığı görevlendirme listesinde Binbaşı olmasına rağmen Albay görevine, Jandarma Genel Komutanlığı Adli Müşavirliği'ne atanıyor. Bu da Fethullahçı, daha sonradan anlaşıldı ki, Genelkurmay Askeri Savcılığı'ndaki bütün işleri koordine eden şahıs bu ve şu anda tutuklu bu şahısta" dedi.

KOLORDU KOMUTANIN TELEFONLARA CEVAP VERMEDİ

İddianamede tanık ifadelerinin ardından tespitlerde bulunan Edirne Cumhuriyet Savcısı Eşref Çağdaş Bal, Hidayet A.’nın eşi adına kayıtlı cep telefonu numarasıyla darbecilerin kurduğu ‘yurtta sulh’ adlı WhatsApp grubuna katıldığı belirtilerek, "Kolordu Komutanının net ve açık biçimde verdiği emirler Hidayet A. tarafından uygulanmamış, Hidayet A., saat 05.34 itibariyle Kolordu komutanının aramalarına cevap dahi vermemiştir. 'Yurtta sulh' isimli WhatsApp grubu yazışmaları göz önüne alındığında, bu saatler İstanbul'daki kalkışma yanlısı askerlerin Trakya'dan yardım istediği saatlerdir, tam da bu noktada ilimizde bulunan birliklerden tank ve zırhlı araçlarla kışla dışına çıkış yapılmıştır" denildi.

http://www.hukukihaber.net