Yeni Akit yazarı Av. Yaşar Baş köşesinde “FETÖ davaları bu şekilde gidemez” başlığı altında yer alan yazısında yıl sonuna kadar sanık sayısı iki yüz elli bini, tutuklu sayısı da elli bini aşacak iddiasını ileri sürmektedir.

Yazar, FETÖ/PDY sanık sayısı konusundaki iddiasını hakim savcı sayısının yetersizliğine dayandırmaktadır.

Yazar bu durumda davaları hızlı sonuçlandırmak için şablonlar oluşturulacağını, “Yargı süreçlerini yönetenler hangi şablon ile değerlendirme yapılacağını genellikle tavsiye olarak iletirler. Alt kademelere indikçe bu şablonlar kutsallaşır ve tartışılamaz hale gelir. Belirli şablonik çözümler etrafında işlerin yürütülmesi, alt kademe görevlileri için bir güvenceye dönüşür. Savcı kendi başsavcısına, polis de savcısına karşı şablonun uygulanmasından sorumlu hale gelir”  demekte ve bu durumun sağlıklı sonuçlar vermeyeceğini savunmaktadır.

Yazar  devamla “Ama bu açık kaynaklara göre yapılan değerlendirmelerin hiçbiri örgütün ana yapısını çözmeye yeterli olamaz.

Yukarda sayılan ölçülere bu örgütün mahrem yapısı asla ve kata uymaz. Hatta Fetullah Gülen’in kendisi de bu şablonlara uymaz” demektedir.

Yazarın şablonlara göre yargılama yapılması konusundaki görüşleri yerinde tespitlerdir. Ancak yegane çözüm hakim savcı sayısını artırmak değildir.

Adil bir sonuca varmak, kullanılan samimi, inançlı insanlar yerine gerçek sanıklara ulaşmak, FETÖ/PDY silahlı terör örgütünü çözebilmenin yolu baskısız, tarafsız ve bağımsız bir yargıdır. Bu da yetmez ceza hukuku kurallarının ve evrensel hukuk ilkelerinin eksiksiz uygulanması gerekir.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk