Avukatın ceza hukuku alanındaki görev ve sorumluluğu, sorgu, soruşturma, kovuşturma, istinaf ve temyizde müvekkilinin hukukunu savunmaktır. Avukat ceza davalarında maddi gerçeğin aydınlatılması suretiyle adalet ve hakkaniyete göre karar verilmesi, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması için çalışır.

Ceza davalarında birinci mesele maddi gerçeğin ortaya çıkartılmasıdır. Ceza davalarında maddi gerçeğin aydınlatılması, eski söylemle sübut bulması ile adil bir karar verilebilir. Ceza davalarında aslolan maddi gerçektir.

FETÖ ve ilişkili davalarda 15 Temmuz kalkışması veya darbe girişimi ile ilgili olarak maddi gerçek ana hatları ile belli iken ilişkili diğer davalarda böyle bir belirlilik yoktur.

Bir önceki yazımızda FTÖ ve ilişkili örgütlenmeleri kategorize etmiştik. Buna göre;

1-Fetullah Gülen Terör örgütü, kısaca FETÖ,

2-FETÖ üyesi olup 15 Temmuz darbe girişimine katılanlar, darbeciler

3-Fetö üyesi olmamakla birlikte Hizmet Hareketi sempatizanı olanlar,

Darbecilerle ilgili yargılamada avukatların yapacağı savunmalar çok sınırlı kalacaktır. Buradaki maddi gerçek darbe girişimidir. Cezada şahsilik ilkesi uyarınca bu davada genelleme ile ceza verilmeyecek, her sanığını durumu, aleyhindeki ve lehindeki deliller ayrıca ve özellikle tartışılacaktır.

Beklentimiz bütün FETÖ üye ve yöneticilerinin darbe suçları dışında ayrıca terör örgütü üyesi olmakla suçlanacaklarıdır. İşte avukatların savunması burada önem kazanacaktır. Avukatlar dosyaya giren delillerin yetersizliği, deliller arasındaki çelişkileri ve karşı delilleri mahkemeye sunarak müvekkillerinin FETÖ darbe girişimine katılmadıklarını savunmak durumunda kalacaklardır.

Darbe girişimine katıldıkları sübut bulan sanıklar TCK 309 ve devamı maddelerle cezalandırılacaklardır.

FETÖ üyesi oldukları sübut bulan sanıklar terör örgütü üyesi olmaktan ceza alacaklardır.

Bu davalarda durumu en zor olan FETÖ’nün darbe emellerinden habersiz olan ve sadece dini, insani nedenlerle hizmet hareketine yardımda bulunanlar, bu amaçlarla hareketin içinde bulunanlardır ve sempatizanlardır. Bu davalarda avukatlara ciddi sorumluluk ve görev düşmektedir.

 Masumların ayıklanması, suçsuzların ceza almaması avukatlar kadar herkesin asli görevi olmalıdır.

Rahmi Ofluoğlu
AVUKAT
adaletbiz
[email protected]
www.rahmiofluoglu.com