FETÖ'nün 5 ByLock senaryosu

FETÖ'nün, üyelerinin sorguda çözülmesinin önüne geçmek için ByLock'u inkar eden senaryo savunmalar hazırladığı ortaya çıktı. FETÖ imamından çıkan belgedeki 5 ayrı senaryoya göre, örgüt üyelerinin "MİT raporu hukuki değil. Örgütsel mesajlaşma iddiasını komik. TİB'i suçlayın" şeklinde savunma yapmaları isteniyor.

FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock operasyonları sürerken, örgüt imamının bilgisayarında ele geçirilen bir belge, yaşanan korkuyu gözler önüne serdi. Belgeye göre imam, haklarında ByLock nedeniyle gözaltı yapılması durumunda örgüt mensuplarının nasıl savunma yapacaklarını, kurguladığı senaryolar üzerinden anlatıyor.

ÖNCELİKLE TİB YAZISINI İNCELEYİN

Örgüt imamı, bugün bile örgüt üyelerinin savunmalarında kullandığı senaryoları anlatmadan önce ifade aşamasında yapılacakları talimatlandırıyor. Buna göre, kendilerine yöneltilecek suçlamanın gizlilik içerisinde örgüte ait haberleşme sistemlerini kullanma örgüt üyeliği/yöneticiliği olacağını söyleyen imam, örgüt üyelerine öncelikle resmi TİB yazısını incelemeleri gerektiğini ifade ediyor. Bu aşamadan sonra ise kendilerine, "FETÖ'ye ait örgütsel gizliliğe haiz mesajlaşma programı olan ByLock isimli programı kullandığınız tespit edilmiştir. Bu programı hangi amaçla kullandınız, bu program ile hangi talimatları aldınız ya da ilettiniz? Örgüte ait başka hangi programları kullanıyorsunuz? Bu hususta detaylı ifadenizi veriniz" şeklinde soru yöneltileceğini belirtiyor.

KURUMLARI SUÇLAYIN

Örgüt imamı daha sonra ise söz konusu soruya karşı yapılacak savunmayı kurguladığı 5 senaryo üzerinden anlatıyor. İşte o senaryolar: "1. Senaryo: Öncelikle tarafıma yöneltilen örgütsel mesajlaşma iddiasını reddediyorum. Ben böyle bir program kullanmadım. Elinizdeki belge Cumhurbaşkanımızın 'FETÖ'ye ait, güvenilirliği yok kaldırılacak' dediği TİB isimli kuruma ait. Kullandığım başkaca bir program yoktur (burada kakao için gelen SMS doğrulama mesajlarını önümüze delil olarak sunabilirler, bozuntuya vermeden) Hatırlamıyorum. Belki de yükledim sildim, belki de hiç kullanmadım başkası kullandı.

TEKNOLOJİ MERAKLILARI İKİNCİ SENARYO

2. Senaryo: (Not: Bu senaryo bilgisayar sosyal medya ve yazılım, donanım işi ya da hobisi bu olan arkadaşlar tarafından tercih edilir ise daha inandırıcı olur) Teknolojiye çok merakım vardır. Yeni çıkan programları takip ederim. Ama milliyetçi bir yapım olduğu için Türkler tarafından yapılan programları, bu arkadaşlar da para kazansın mantığı ile sırf faydam olsun diye indiririm. Muhtemelen bu da böyle bir programdır. Bana bu programda ne mesaj attığımı bile gösteremediniz. Örgütsel iletişim iddiasını kabul etmiyorum.

KULLANSAM KESİNLİKLE SİZE BİLGİ VERİRDİM!

3. Senaryo: (Not: Bu senaryoyu denemekte fayda var) Böyle bir programı yüklediğimi hatırlamıyorum. Ancak programın ismi adı sanı çok duyulmamış bir şey sanırım. Herkes gibi chat programı kategorisinde merak edip yükleyip indirmiş sonra silmiş olabilirim. Örgütsel mesajlaşma iddiasını komik ve gerçek dışı buluyorum. Kullansam kesinlikle bilir size bilgi verirdim.

Herhangi biri de yüklemiş olabilir

5. Senaryo: Kesinlikle böyle bir program kullanmadım, kullansam hatırlarım. Bana IP tespiti üzerinden cep telefonumu tespit eden belge sunuyorsunuz. Bu belge ne kadar güvenilir? Doğru bile olsa cep telefonumu eline alan herhangi biri bu programı indirip mesajlaşıp silmiş de olabilir. Buyurun telefonum, siz de bakıp inceleyin. Attığım tek bir mesaj bile gösteremiyor, güvenirliliği muamma olan bir kurumun yazısını delil olarak sunuyorsunuz. Kesinlikle kabul etmiyorum.

Osman Özgan

Yeni Şafak