Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk yargı darbesi girişiminin ikinci ayağını oluşturan 25 Aralık kumpasıyla ilgili iddianame tamamlandı. İddianamenin sayfa sayısı, İstanbul'un Fethi'nin tarihi ile aynı: 1453. Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu iddianame ile 69 kişi hakkında darbe davası açılmış oldu. Gülen hakkında da mahkemeden tutuklama talep edildi. İddianamede 2 numaralı şüpheli ise Gülen'in yardımcısı olduğu iddia edilen ve Pensilvanya'da bulunan Sinan Dursun. 


GÜLEN İÇİN MÜEBBET TALEBİ 

Türk ekonomisini baltalamaya yönelik darbe girişiminin gerçekleştiği 25 Aralık 2013'teki operasyonla ilgili kumpas soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar yürüttü. Uçar, soruşturmasını tamamladı ve iddianameyi başsavcılığa teslim etti. Bir numaralı şüpheli Fetullah Gülen hakkında darbe, casusluk ile terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlarının da aralarında bulunduğu birçok suçtan ceza istendi. İddianame Gülen için müebbet hapis cezasının talep edildiği ilk iddianame olma özelliğini de taşıyor. Paralel Devlet Yapılanması hakkında hazırlanmış en kapsamlı iddianame olan metin 5 bölümden oluşuyor. İddianamenin 2 numaralı şüphelisi Pensilvanya'da Gülen'in yanında bulunan ve yardımcısı olarak bilinen Sinan Dursun. 3 numaralı şüpheli ise 25 Aralık'ta İstanbul İl Müdür Yardımcısı olan firari Hamza Tosun. 4 numarada yine 25 Aralık darbe girişimi sırasında İstanbul Mali Şube Müdürlüğü yapan Yakup Saygılı yer alıyor. Başsavcı Vekili Uçar, mahkemeden şüpheliler Fethullah Gülen ve Sinan Dursun hakkındaki kuvvetli suç şüpheli sebebiyle tutuklama talep etti. Soruşturma kapsamında şu anda 8 şüpheli ise cezaevinde bulunuyor. 

ERDOĞAN BİR NUMARALI MÜŞTEKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iddianamede 1 numaralı müşteki olarak yer alırken Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Bilal Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile bazı işadamları da müştekiler arasında... Türk ekonomisini baltalamaya yönelik darbe girişiminin iddianamedeki mağdurları arasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Ulaştırma Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Binali Yıldırım da var.