Rahmi Ofluoğlu
Avukat

CMK2nın ilgili hükümlerine göre aynı suçtan birden çok kişinin yargılanması halinde bu davalar birleştirilebilir. CMK bağlantılı davalar için birleştirme zorunluluğu öngörmemiştir.  CMK madde 9 “Bağlantılı suçlardan her biri değişik mahkemelerin görevine giriyorsa, bunlar hakkında birleştirilmek suretiyle yüksek görevli mahkemede dava açılabilir.” demektedir.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ  “FETÖ davalarında yargılama bir yerde değil bütün Türkiye’de yapılacak.” açıklaması yaptı.
Bekir Bozdağ’ın açıklaması şöyle:

“Duruşma salonu konusunda bazı yerlerde ihtiyaç var. İstanbul'da böyle bir ihtiyaç yok ama Ankara'da böyle büyük sanıklı davaların yapılacağı bir yer yok. Bu nedenle Sincan'da bu çalışma yapılıyor. Sadece bir yerde yargılanmıyorlar bütün Türkiye'de yargılamalar yapılıyor. Davaların binlerce sanıklı davalar gibi görülmesi bu işin sulandırılmasına ver gerçeğin ortaya çıkmasının engellenmesine yol açar. O nedenle bu davalar Türkiye'nin her yerinde görülecektir. Cumhuriyet Başsavcıları gerekli değerlendirmeleri yapıyorlar.

Davaların illerde görülmesinin ceza hukuku açısından sakıncaları bir yana  bu tür davalarda deneyimli avukatlara vekalet vermek isteyen sanıklar istedikleri nitelikte avukat bulmakta sıkıntı yaşayabileceklerdir.  Avukatların FETÖ davalarına bakmakta çekingen davranmaları veya bu davaları almamaları nedeniyle sanıklar belki de avukat bulamayacaklardır.