FETÖ davalarında avukatlar olmasaydı

Yargıtay 16 ıncı Ceza Dairesinin FETÖ davaları ile ilgili yayınlanan 13 kararı mevcut, bunların 7 si bozma.  Gelişmeleri görmek için FETÖ davalarının başlangıcından günümüze kadar dairenin verdiği kararları incelemek gerekir.

Daire Ağır Ceza Mahkemeleri kararları ile birçok noktada çelişen kararlar verdi. Bu kararların çoğu daha adliyelerin kalın duvarlarını geçip mahkemelere ulaşmış değil.

Yerel mahkemelerin Yargıtay kararlarını uygulamaktaki gecikmesi FETÖ davalarına özgü bir durum değildir. İlk derece mahkemelerinin Yargıtay kararlarını uygulaması bazen yıllar alabilmektedir.  Mahkemeler Yargıtay kararlarına hızlı uyum gösterebilseydi ceza davalarında bozma oranı % 50 olmazdı ve yargı bu kadar dibe vurmazdı. Bütün bunlar OHAl dönemi öncesi olgulardır.

Mahkemelere Yargıtay kararları gecikerek ulaşıyor, ya avukatlar…

FETÖ davalarında avukatın rolünü anlatırken FETÖ davaları yeni nesil ceza davalaradır, bu nedenle yeni strateji ve taktikler gereklidir bu nedenle diyoruz.

Biz, bylock eşittir FETÖ üyeliği eşittir ceza anlayışı yanlıştır derken bunu yukarıdaki açıklamalar ışığında söylüyoruz.

Bizim iddiamız; Yargıtay verdiği onama ve bozma kararlarının hiçbirisinde tek başına bylock delilini esas almadı. Bu nedenlerle bugünden sonra yapılacak doğru ve etkili savunmaların durumu değiştirebileceği düşüncesindeyiz.

Mahkemeler, ilk açılan davalarda çok farklı kararlar verdiler. Bugüne kadar bylocktan verilmiş kötünün iyisi ceza 6 yıl 3 ay ve hükmen tahliyelerdir. Hükmen tahliyeler bizce Yargıtay aşamasında kararların bozulma ihtimali nedeniyle verilmektedir. 

Bugünden sonra doğru savunma yapmak koşulu ile daha olumlu kararlar bekliyoruz.

FETÖ davalarında avukatlar olmasaydı

Elbette böyle bir varsayım rasyonel değildir. Biz yine de böyle bir varsayımdan hareketle FETÖ davalarında avukatlar olmasaydı ihtimalini değerlendirelim.

FETÖ davalarında avukatlar olmasaydı; hükmen tahliyeler, İstinaf ve Yargıtay’da bozma kararları ve bu kararların ilk derece mahkemelerine anlatılması çok uzun bir zaman dilimine yayılacaktı.

Bütün bu nedenlerle ekonomik durumu olan sanıkların mutlaka savunmalarını avukatla yapmalarını öneriyoruz.

Av. Rahmi Ofluoğlu

BİZ