Batman ve Mardin'de yaşayan iki köylü 'evine fazla gıda malzemesi' aldığı için 'hayatın olağan akışına aykırı' gerekçe gösterilerek 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Verilen cezayı bozan İstinaf Mahkemesi'nin kararını tanımayan yerel mahkeme cezayı artırarak 6 yıl 2 aya çıkarttı.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Dereiçi köyünde ikamet eden Mehmet Gelir, 2013 yılında evine aldığı un çuvalları yüzünden Mardin Dargeçit'te ikamet eden Beşir Oran'la birlikte Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'nce 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Şehir merkezinden uzak oturduğu için mutfak ihtiyaçlarını toplu alarak köyüne giden Mehmet Gelir'in aracında arama yapan askerler, gıda malzemelerini örgüte taşıdığı iddiasıyla el koydu. Açılan soruşturma sonucunda hayvan alışverişi için Gelir ile irtibatı olan Beşir Oran'ın da suç ortağı olduğu iddia edilerek, haklarında kamu davası açıldı.

Fazla gıda malzemesi almak, ‘hayatın olağan akışına aykırı’ imiş

Yargılamalar sırasında savunma yapan Mehmet Gelir, 12 nüfuslu aileye baktığını ve köyünün merkezden uzak olması sebebiyle gıda malzemelerini toplu aldığını ifade etmesine rağmen mahkeme verdiği kararda kırsal alanda ikamet eden birinin çok fazla gıda malzemesini evine götürmesinin 'hayatın olağan akışına aykırı' olduğunu iddia etti.

Delil yok, ceza var

Gelir ve Oran aralarında hayvan alışverişi olduklarını söylemelerine rağmen mahkeme aldığı kararda, Gelir ve Oran'ın çok fazla telefon görüşmesi yaptığını ve bu görüşmelerde çok sık para konuştuklarını bunun da örgüte aktarılan para olduğunu ileri sürdü. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Gelir ve Oran’ın söz konusu gıda maddelerini örgüte teslim ettiklerine dair herhangi bir delil bulunmamasına rağmen her ikisi de 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yerel mahkeme kanunu tanımadı

Karara itiraz eden Gelir ve Oran'ın başvurusunu değerlendiren Gaziantep Bölge İstinaf Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi 14/07/2017 tarih ve 2017/1368 Esas ile 2017/1267 Karar numarasıyla kararı bozarak dosyayı Midyat Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti. Dosyayı yeniden ele alan Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nu hiçe sayan bir karar aldı. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 262. maddesine göre; 'Sanığın yasal temsilcisi veyahut eşi tarafından sanık lehine temyiz edilmiş ise, sanık hakkında bozma kararından sonra ilk oluşturulan hükümde yer alan cezadan daha ağır bir ceza tayin edilemeyecektir' hükmüne rağmen mahkeme sanıklardan Oran'ı beraat ettirirken, Gelir'e verdiği cezayı 6 yıl 3 aya çıkardı.

Bir köylü beraat etti

Önceki kararında Oran ve Gelir'in irtibatlı olduğunu iddia eden yerel mahkeme yeniden yaptığı yargılama neticesinde aldığı kararda, "Her ne kadar sanık Beşir Oran hakkında örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmeden kamu davası açılmış ise de bozma ilamı ve bozma sonrası yargılama ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde sanığın üzerine atılı suçu işlediği sabit olmadığından beraatına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı.

Cezası artırıldı

İlk davada Gelir'i üzerine atılı suçtan 5 yıl hapis cezasına mahkum eden yerel mahkeme, "Şartları oluştuğundan 3713 sayılı yasanın 5 maddesi gereğince hükmolunan cezanın yarı oranında artırılması suretiyle sanığın 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, sanığa verilen cezanın TCK'nun 62/1. maddesi gereğince takdiren 1/6 oranında indirilerek sanığın 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına" kararı verdi.

Mezopotamya Ajansı

http://siyasihaber3.org/eve-fazla-erzak-aldi-gerekcesiyle-koyluye-6-yil-2-ay-hapis-cezasi-verildi/71906