Ethem Sarısülük’ün Gezi Direnişi sırasında Ankara Kızılay’da polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin davaya bakan mahkeme, güvenliğin jandarma tarafından sağlanması için savcılığa yazı gönderdi. Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, yargılamanın artık “sıkıyönetim” koşulları altında yapılacağını söyledi. Öte yandan, katil polis Ahmet Şahbaz’ın geçici görevlendirmeyle Şanlıurfa’ya gittiği ortaya çıktı.

Ethem’in polis Ahmet Şahbaz tarafından öldürülmesine ilişkin davanın 23 Eylül’de yapılan ilk duruşmasında, çok sayıda sivil giyimli polis mahkeme salonuna alınmış ve bu nedenle arbede çıkmıştı. Duruşma saatinden önce içeriye alınan ve izleyici sıralarına oturtulan polisler nedeniyle çıkan arbedenin ardından, davaya bakan Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir yazı yazarak ilk duruşmada çıkan olaylara atıf yaptı ve “Sanığın polis olması göz önüne alınarak salon içindeki ve dışındaki güvenliğin yeteri kadar jandarmayla sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını” istedi.

Ahmet Şahbaz Urfa’da
Öte yandan mahkemenin, Ethem’i öldüren polisin ilk duruşmada hazır edilmesi için İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdiği ve “gelmezse tutuklanır” denilen yazıya verilen yanıt Ahmet Şahbaz’ın Şanlıurfa’ya gönderdildiğini ortaya çıkardı. İlçe Emniyet Müdürlüğü, mahkemeye gönderdiği yanıtta Şahbaz’ın geçici görevlendirmeyle Şanlıurfa’da Koruma Şube Müdürlüğü’ne gönderildiğini bildirdi.

‘Dava nakledilecek gibi duruyor’
Davaya ilişkin gelişmeler hakkında soL’a açıklama yapan Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, “Katil polis sanığın farklı bir ilde görevlendirilmesi, davanın nakledilmesi gibi bir sonucu doğurmayacak gibi görünüyor. Çünkü mahkeme güvenliğin sağlanması için jandarmanın görevlendirilmesini istedi. Bu demek ki, dava Ankara’da devam edecek. Ancak ilk duruşmadaki tertip jandarmanın görevlendirilmesi için yapılmış, bunu anlamış olduk” dedi. Adliyenin resmi kolluk güçlerinin de güvenliği sağlayabileceğine dikkat çeken Bayraktar, “Jandarma girince sıkıyönetim mahkemesi gibi olacak. Duruşmalar artık daha baskıcı ortamda yapılacak” diyerek, jandarmanın bu nedenle duruşmaya sokulacağını söyledi. 

Av. Eylem Hakverdi: Katili korumak için her şeyi yaptılar
Sarısülük ailesinin avukatlarından Eylem Hakverdi de soL’a yaptığı açıklamada, çevik kuvvet polisi yerine bir güvenlik birimi olmasını olumlu karşıladıklarını ancak jandarmanın gelişinin baskı yaratacağını belirtti. Hakverdi, “Adliyenin güvenlik güçlerinin görevlendirilmesi yeterliydi, güvenliği sağlayabilirlerdi. İlk duruşmada olaylar polis provokasyonu nedeniyle çıktı” dedi. Şahbaz’ın koruma polisi olarak görevlendirilmesine tepki gösteren Hakverdi, “Emniyet bu katile o kadar güveniyor ki, birilerini korumak üzere görevlendiriyor. Katili korumak için her şeyi yaptılar” ifadelerini kullandı. Avukat Hakverdi, Şahbaz’ın ağır cezada yargılanması sebebiyle duruşmalara gelmez zorunda olduğunu, Şanlıurfa’da herhangi bir mahkemede ifade veremeyeceğini belirtti.

 

(soL)