Hukukçular Türkiye  Barolar Birliği’nin özel yetkili  ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasını ve bu mahkemelerin verdiği kararların yeniden yargılama konusu olmasını tartışıyor.

Bu tartışmalar, bu konuda yapılan eleştiriler, öneriler çok doğal ancak gerçekleri gözardı etmemek koşulu ile..

Bu konunun gündeme gelmesinin temel nedeni özel yetkili ağır ceza mahkemelerine güvenin yitirilmesidir, yoksa bu mahkemelerin verdiği kararlar neden tartışmaya açılsın ki… Bu nedenlerle Ersan Şen Hocanın  açıklamasında yer alan şu sözleri gerçekçi bulmadık “Kaldı ki bu durum, özel yetkili mahkemelerde, devlet güvenlik mahkemelerinde yer alan hakim ve savcıları itham altında bırakır. “   

 Ersan Hoca yeniden yargılamanın kaosa yol açacağını söylemektedir ancak kendi getirdiği önerilerin de hiçbir pratik yararı yoktur. Ersan Hocanın açıklamaları çözümsüzlüğün devamı yönündedir.

 Ersan Hoca CMK 308 , 309 ve 310 . maddelerdeki kanun yararına bozma ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın itiraz yollarını önermektedir. Kanun yararına bozma bu konuda sadece laf olsun diye söylenen bir çözüm. Çünkü kanun yararına bozma ancak hükmün Yargıtay denetiminden geçmeden kesinleşmesi halinde mümkün olacak bir yoldur.  Söz konusu davaların hepsi Yargıtay denetiminden geçtiğine göre bu öneri havada kalacak bir öneri..

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazına gelince; itiraz şimdiye kadar yapılmadığına göre başsavcılığa bu itirazın nasıl yaptırılacağı konusunda da hoca bir öneri getirmemektedir. Hocadan daha yapıcı öneriler beklerdik.

Yeniden yargılamalarının kaosa yol açacağı iddiasına gelince; bu ne acele, daha teklif netleşmedi ki.. daha çalışma yapılacak..