667 – 668 sayılı KHK’lerde el konulup hazineye devredilen kurum ve kuruluşlardan alacaklı olanlar hiçbir şekilde haziden hak ve talepte bulunamayacaklar derken 670 sayılı KHK bu hatayı düzeltmiştir.

“670 sayılı KHK’nın “Devir işlemlerine ilişkin tedbirler” başlıklı 5. maddesinin giderilmesinin amaçlandığı görülmektedir. Bu düzenleme isabetli olmuştur. Buna göre; kapatılan kurum ve kuruluşların alacağı olanların, alacağını kanıtlayan belgelerle 60 günlük hak düşürücü sürede (bu süre kaçırıldığında hak son bulacaktır), vakıflar yönünden Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve Müdürlüğü’ne ve diğerleri için de Maliye Bakanlığı’na başvurulması gerekmektedir. Başvuru süresi 17.08.2016 yürürlük tarihinden itibaren başlamakla birlikte, bu tarihten sonra kapanan kurum ve kuruluşlar yönünden 60 günlük süre kapanma tarihinden başlayacaktır.

Borç ödemesinde; malvarlığının aynından doğan vergi borçları, rehinli alacaklar, sigorta primleri, diğer vergi, resim, harç, fon kesintisi, pay gibi borçlar, enerji, iletişim ve su kullanım borçları ile çeşidine bakılmaksızın 500 TL’yi geçmeyen borçlar ve en sonunda da diğer borçlar şeklinde sıralama esas alınacaktır.” [i]

Haberleştiren
Rahmi Ofluoğlu
Avukat
Olağanüstü Halde Yargı Yolu

Prof. Dr. Ersan Şen

 

 http://www.adaletbiz.com/olaganustu-halde-yargi-yolu-makale,603.html

 



[i] Prof. Dr. Ersan Şen