Özel yetkili mahkemeleri kaldıracak reform paketine telefon dinlemelerinde istismarın önüne geçecek düzenlemeler de dahil edildi. Dinleme için kuvvetli suç şüphesi yeterli olmayacak, somut gerekçeler de mahkemeye sunulacak. Yasadışı dinlemeye verilen cezalar arttırılacak. 

 Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin çalışmanın ayrıntıları büyük oranda netleşti. Buna göre Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ile savcılara verilen tüm yetkiler kaldırılacak. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının yanısıra, telefon dinlemelerin somut gerekçe gösterilmeden yapılması engellenecek, kurumlardan bilgi sızdırılmasını önlemek amacıyla resmi evrağa filigram ve kod numarası uygulaması getirilecek.

4. PAKETE TAKVİYE YAPILACAK

Düzenlemeler 17 maddelik paket halinde meclise getirilecek ve Meclis Anayasa Komisyonu'nda çalışmaları süren demokratikleşme paketiyle birleştirilecek. Meclis Anayasa Komisyonu'nda bulunan ve 4. demokratikleşme paketi olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 18 maddeden oluşuyor.

İÇİŞLERİ İÇİN AYRI PAKET

17 maddelik paketin yanısıra İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendiren Jandarma ve adli kollukla ilgili düzenlemeler ayrı bir paket olarak Meclis'e gönderilecek. Bu paketin ise yaklaşık 20 maddeden oluşacağı ifade edildi. Geçmişte savcılara çetelerle mücadele edebilmeleri için olağanüstü yetkiler verilmişti. Gelinen noktada bunun bir sosyal karşılığı olarak canının istediği gibi dinleme yapan bir yapıyla karşı karşıya kalınıldı. Bu keyfiliği önlemek için, TMK 10'un bütün imtiyazları katalog suçlarla ilgili olanlar da dahil tüm imtiyazlar kaldırılacak. Katalog suçlar yeniden tanımlanacak.

DİNLEME ZORLAŞACAK

Yeni pakette telefon dinlemelerle ilgili de önemli düzenlemeler yeralacak. Dinleme için 'kuvvetli suç şüphesi' yeterli görülmeyecek, somut gerekçe istenecek. Dinleme kararını bir değil iki hakim, Sulh Ceza Mahkemeleri değil Ağır Ceza Mahkemeleri verecek. Telefon dinleme dosyasına sadece hakkında dinleme kararı olan kişinin konuşmaları girecek, konuştuğu diğer kişilerin konuşmaları dosyada yeralmayacak. Dinleme 6 ay ile sınırlanacak, süre uzatılamayacak.

MALLARA KURUL KARARIYLA TEDBİR

Savcının tek başına mal varlığına tedbir koyması uygulaması yerine oluşturulacak bir kurulun karar vermesi getiriliyor. Kurulun MASAK bünyesinde olması değerlendiriliyor. Soruşturmalarla ilgili gündemdeki bir başka sorun olan gizliliğin ihlali konusunda da yeni önlemler alınacak. Resmi evrakta filigram uygulaması başlatılacak, evraklara ayrı ayrı kod numarası verilecek. Böylece bir belge sızdığında kim tarafından sızdırıldığı tespit edilecek.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINA YAPTIRIM

Pakette anayasa ile güvence altına alınan eğitim öğrenim hakkını engelleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar öngörülen hapis cezası alt komisyonda 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi ile ilgili de ceza miktarı 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Anayasa Alt Komisyonu'nun pakette yaptığı bir başka değişiklik farklı dil ve lehçelerde öğrenim konusunda oldu. Alt komisyon toplantısında 'özel eğitim kurumları' ifadesi 'özel okul' olarak değiştirildi.

Demokratikleşme Paketi'nde neler var?

- Siyasi parti ve adayların her türlü propagandasını Türkçe'nin yanısıra farklı dil ve lehçelerde de yapabileceği düzenlendi.

- Siyasi partiler tüzüklerinde yer almak koşuluyla 2'den fazla olmamak koşuluyla 'Eş genel başkanlık' sisteminin uygulanmasına imkan getiriliyor.

- Siyasi partilerin bir ilçede teşkilatlanmaları için beldelerde teşkilat kurma zorunluluğu kaldırılıyor.

- Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili seçimlerinde almaları gereken oy oranı yüzde 7'den yüzde 3'e indiriliyor.

- Toplantı ve görsteri yürüyüşlerinin yer ve güzergah belirleme yetkisi yalnızca valiler ve kaymakamlarca değil, siyasi partiler, meslek örgütleri ve sendikaların görüşü alarak belirlenecek.

- Toplantı ve gösteri yürüyüşleri açık alanda hava kararmadan dağılacak şekilde, kapalı alanlarda ise gece 24:00'e kadar yapılabilecek.

- Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunundaki 'Hükümet komiseri' uygulaması kaldırılırken, yerine 7 kişiden oluşacak bir Düzenleme Kurulu kuralacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili tüm yetki düzenleme kurulu kurulacak.

- İl İdaresi Kanunun 2. maddesi değiştirilerek köy isimlerinin eski haline dönmesine imkan sağlanacak.

- Siyasi partilere üyelik ile ilgili düzenlemede de partilere üye olmak kolaylaştırılıyor.

- Kurban derisi, fitre, zekat toplama işi Türk Hava Kurumu tekelinden kurtarılıyor.

YENİ ŞAFAK