Denetimli Serbestlik Yasası'nda değişiklik yapan ve yaklaşık 15 bin hükümlüye tahliye yolunu açacak olan kanun tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıyla açık cezaevlerindeki yaklaşık 15 bin hükümlü, kalan cezalarının kalan kısmını dışarıda çekecek. Bu kapsamda şartlı tahliye edilecek şüpheli, sanık ve hükümlülerin gözetim ve denetimi elektronik kelepçeyle de takip edilebilecek.

Tasarı hakkında komisyonda bilgi veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, düzenlemenin bir 'af' olmadığını vurguladı. Kanundan 'açık ceza infaz kurumunda 6 ayını kesintisiz olarak iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine 1 yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin yararlanacağını' belirtti. Hükümlünün açık cezaevinde infaz edilecek cezasının son 1 yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceğini anlatarak, "Bu hükümlüler hakkında tedbir olarak, kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılma, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulma, belirlenen yer veya bölgelere gitmeme, belirlenen programlara katılma yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına karar verilebilecektir." dedi. Hükümlünün mahkum olduğu ceza süresinde bir değişiklik olmayacağını ve koşullu salıverme tarihinin değişmeyeceğini de ifade eden Adalet Bakanı, düzenlemenin mahkemelere yeni bir iş yüklemeyeceğini ve dosyaların yeniden ele alınmasını gerektirmeyeceğini de dile getirdi.

Bakan Ergin, 2006-2011 yılları arasında mahkemeler tarafından toplam 436 bin 150 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında toplum içerisinde denetim ve takiplerine dönük verilen kararların, denetimli serbestlik müdürlüklerine gönderildiğini de söyledi. 108 bin 957 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkındaki denetimli serbestlik yöntemiyle verilen mahkeme kararlarının infazının devam ettiğini sözlerine ekledi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise tasarının 'kısmi ve gizli bir af niteliğinde' olduğunu iddia etti. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da tasarının, 'cezaevlerini boşaltmak ve kadro tahsisi' olmak üzere iki amacı olduğunu öne sürdü. Bu iddialara itiraz eden AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, düzenlemenin af olmadığına işaret ederek, "Çünkü hüküm devam ediyor, kişi şartla salıverilmiyor henüz. Tasarı, hükümlünün cezaevinde kalan süresinin şartlı salıverilmeden önceki bir kısmını, topluma daha faydalı olabilmek için ve kendisinin de dış dünyaya intibakı açısından dışarıda geçirmesine imkan tanıyor." diye konuştu. Sadullah Ergin de tasarının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını vurgulayarak, "Düzenleme af içermiyor. Burada kişi belli alternatiflerle salıveriliyor. Kurallara uymadığı zaman ise geriye döner. Afta ise geri dönüş yoktur." ifadelerini kullandı.