ANKARA - Sivas kıyımı davasının ağır aksak süren yargılamasının, 19. yılında zamanaşımıyla ortadan kaldırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kıyımda yaşamanı yitiren şair Metin Altıokun kızı Zeynep Altıok AkatlıYarın (bugün) olumlu bir karar çıkması sürpriz olursözleriyle çok da umutlu olmadıklarına işaret ederken Adalet Bakanının insanlık suçu davasına kafa sayısı üzerinden yorum yapması abesle iştigal. Diyelim ki bir kişi serbest kalacak, reva mıdır sorusuna yanıt arıyor.

Sivas katliamının ardından yapılan yargılamalar boyunca firari olan ve arasında olayların bir numaralı sorumlusu, dönemin RPli belediye meclis üyesi Cafer Erçakmakın da bulunduğu 7 sanığın bulunamamasıüzerine ayrı bir dosya üzerinden yargılamaları sürdürülmüştü. 19 yıl boyunca bulunamayan Erçakmakın geçen yıl Sivasta öldüğü ortaya çıkmıştı. Sanıklardan Yılmaz Bağın ise katliamdan 14 gün sonra, 16 Temmuz 1993te Sivasın Kangal ilçesinde düğün yaparak evlendiği belirlenmişti. Firari sanıklardan İhsan Çakmakın ise aranırken 27 Temmuz 1999da Sivas Altınyayla Belediyesinde evlendiği, 22 Mayıs 1997de askere gittiği, çocuğunu nüfusa kaydettirdiği, Emniyetten ehliyet bile aldığı saptanmıştı.

‘Umutsuz bekleyiş’

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin bugün Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, Hakan Karaca, Necmi Karaömeroğlu ve İhsan Çakmak yönünden 15 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle dosyayı kapatması bekleniyor. Zeynep Altıok da bugünkü mahkemeden beklentilerini, çabalarının gerisindeki amaçlarını Cumhuriyete değerlendirdi.

Yargıçların yasaları yorumlayarak isterlerse zamanaşımını askıya alabileceklerini söyleyen Zeynep Altıok, Mahkemeden olumlu bir karar çıkarsa çok sürpriz olurdiyerek umutsuzluğunu ortaya koyuyor. Bu saatten sonra yapacak bir şey yokdiyen HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okurun sözlerini de değerlendiren Altıok, Henüz neticelenmemiş bir davanın öncesinde karar açıklaması gibi. Sanki bir mesaj gibi algılanıyor. Doğru bulmuyorumdedi.

Eğitim süresine ilişkin yasanın istendiğinde yarım saatten bile önce çıkarılabildiğini anımsatan Zeynep Altıok, MİT Yasasında da aynısını yaşadık. İki ay önce Meclisi ziyaret ettiğimizde isteklerimiz bugüne kadar değerlendirilseydi, ciddiye almak ya da bu konuyu önemseyerek uluslararası standartlarda yapma niyeti olsaydı yapılabilirdi. Burada bizim taleplerimizin defalarca AKP tarafından reddedilmiş önergeler silsilesi var diye konuştu.