Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) avukatları yaşanan bu süreçte adli ve siyasi tutuklu ayrımı gözetmeksizin tüm tutsaklara yönelik baskıların arttırıldığını belirterek, “Tutsakların aileleri ve avukatları ile her türlü iletişimleri yasaklanmıştır” dedi.
‘Suç ne olursa olsun savunma hakkı kutsaldır’

TUHAD-FED avukatları tarafından Adalat Bakanlığı’na müvekkilleri ile görüşme taleplerine yönelik başvurular reddedildi. Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada “İkinci bir emre kadar, tutuklu ve hükümlü ziyareti yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı. Avukatların, “Yazılı Emir” gösterilsin talepleri ise reddedildi. TUAD-FED avukatları tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bugün 15 Temmuz da yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek tüm siyasi ve diğer tutsaklara yönelik süresini bilmediğimiz, 'İkinci emre kadar' gibi hukuka ve kanuna aykırı ibare ile görüş yasağının biz hukukçular tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Cezaevlerinde son süreçte yaşanan hak ihlallerinin arttığı ve tutuklu müvekkillerin savunma hakları dikkate alındığında cezaevlerine yönelik bu uygulama derhal kaldırılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

‘Darbe sonrası antidemokratik uygulamaları kınıyoruz‘

Yetkililerden bu uygulamaların derhal kaldırılmasının talep edildiği açıklamada, “Cezaevlerine yönelik bu uygulamaların ülkenin yaşadığı bu süreç için hiçbir faydası yoktur. Suç ne olursa olsun savunma hakkı kutsaldır. Buna engel yasaklamalar hiçbir yasal mevzuat ile meşru kabul edilemez. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşanan antidemokratik uygulamaları kınıyoruz. Bu tür uygulamaların önüne geçilmesi için tek çözüm yolunun demokrasiyi güçlendirmek olduğunu belirtiyoruz” denildi.
Kaynak: Cumhuriyet.com.tr