RADİKAL - Afyonkarahisar Barosu üyesi avukat Umut Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'a hakaret suçlamasıyla tutuklanmasının ardından kararın gözden geçirilmesi için ikinci kez başvuru yapıldı.

Kılıç’ın meslektaşları da mahkemeye başvurarak, tahliye talebi bulundu. Başvuruda, Kılıç’ın sabit ikametgâh sahibi olduğu ve Afyonkarahisar’da avukat olarak görev yaptığına ilişkin belgelere yer verildi.

SİSTEM ELEŞTİRİSİ YAPTI

Hürriyet gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre,  Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi de Kılıç’ın tahliyesi için mahkemeye başvurdu. Avukat Neslihan Ceylan Algül’ün verdiği dilekçede, Kılıç’ın sözlerinin bir sistem eleştirisi olduğu savunularak, şöyle denildi: “Bu hukuk skandalından bir an önce dönülmeli ve müvekkil serbest bırakılmalıdır. Hukukun değil, adını koyamadığım başka şeylerin uygulandığı bu ülkede Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddia edilen herkes birer birer tutuklanmakta ve hukuk katledilmektedir. Bırakın hukuku, kanuna dahi aykırı olan bu işlemlere imza atan herkesin bu hukuk katliamında payı ve sorumluluğu büyüktür.”

MÜCADELE EDECEĞİZ

Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği adına Avukat Onur Tatar ise Kılıç’ın gerekçesiz olarak tutuklandığını iddia ederek şunları söyledi: “Yıllardır söyleyegeldiğimiz gibi, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir gün tutuklamayı tadacaktır. Çünkü siyasi iktidar ve emrinde hareket eden yargısal düzenin en büyük sopası tutuklamadır. Meslektaşımız Kılıç’ın maruz kaldığı hukuksuzluğa karşı her platformda mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz.”     

HSYK’YA ŞİKAYET EDİLDİLER

Ankara Barosu, Avukat Kılıç’ın tutuklanmasına ilişkin kararlara imza atan savcı ve yargıçları ‘görevi kötüye kullanma’ suçu işledikleri gerekçesiyle, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikâyet etti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da tutuklama kararını veren hâkimin tarihe kara lekeyle geçeceğini söyledi.