Basında yer alan İkinci Çözüm Paketi dağdakilerin hayata, işe, eve, siyasete dönmeleri için yeterli değildir.  Kaldı ki taraflar arasında varılan mutabakatın sadece dağdakilerin dönüşünü içerdiğini, KCK; PKK tutuklu, mahkum ve suçlularını kapsam dışı bıraktığını sanmıyorum.

Bu paketi basına veren hükümet henüz kamuoyu oluşturulmadığı düşüncesi ile bir genel af anlamında yasal düzenlemeleri gelecek tepkileri düşünerek açıklamaktan uzak durmaktadır. Bu nedenle böyle sınırlı bir açıklama ile yetinilmiştir.

Amaca uygun yasal düzenlemeler neler olabilir?

Siyasetin tepelerinden sızan bilgilere göre açıklanan pakete ilave olarak terör suçlularının 2000 yılında çıkarılan Rahşan Affı olarak anılan 4616 sayılı yasadan yararlanmalarını sağlayacak bir düzenleme ve ilave olarak 10 yıllık bir ceza indirimi yapılması düşünülmektedir.

 Terör suçlularına ayrıcalık tanınabilir mi?

Bu hukuken ve siyaseten mümkün değildir. Hukuken Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır ve Anayasa Mahkemesinden döner, siyaseten iktidarı yıpratır, toplumsal tepkilere neden olur. Yapılacak düzenlemeler ayırımsız herkesi kapsamak zorundadır.

 Rahmi Ofluoğlu
Hukukçu