İstanbul Barosu CMK aktif listesinde 3500 avukatın olmasına karşın, avukatların yaklaşık yüzde doksanı Genel Kurula katılmadı. Bu ilgisizlik CMK sorunlarının çözümsüz kalması ve baronun CMK ve zorunlu müdafiilik gibi adil yargılama konusunda ki en önemli ve kapsamlı uygulamada görev alan avukatların şimdiye kadar hiç bir toplantısına katılmadığı dikkat çekti.

İstanbul Barosu başkanı sıfatı taşımasına rağmen, Ümit Kocasakal, 20 nisan cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’ nde Atatürkçü Düşünce Kulüpleri Çalıştayına katıldıktan sonra, 22 nisan pazar günü ise Bursa’da bir başka siyasi toplantıya katılacak olması, her hafta sonu ve bazen hafta içinde dahi illerde ve ilçelerdeki siyasi toplantılara katılmasına rağmen, avukatların sorunları ile ilgili hiç bir toplantıda olmaması avukatların tepkisini çekmeye devam ediyor.

Ceza hukuku doçenti olmasına rağmen, 2008-2010 döneminde İstanbul Barosu’nda, CMK’dan sorumlu yönetim Kurulu üyesi olarak bulunmasına rağmen, bir kez bile CMK sorunları hakkında yazıp çizmeyen, hiç bir toplantıya yada meslek içi eğitim seminerine gitmeyen Kocasakal, baro başkanı olduktan sonra da avukatlara ve toplantılarına karşı ilgisizliğe devam etti. CMK dahil hiç bir mesleki toplantıya katılmadı. Sadece bir kaç panelde açılış konuşması yaparak siyasi beyanlar ettikten sonra panellerde bile fazla kalmadı.

Ümit Kocasakal için, avukatlar ve adil yargılanma da büyük önemi olan CMK zorunlu müdafiilik sistemi, popüler olmadığından, zamanını daha çok avukatlıkla ilgisi olmayan , katılımcı ve izleyicilerinde avukat olmadığı, siyasi toplantılara ayırıyor.

Bu duruma dikkat çeken CMK genel kuruluna katılan avukatlar, gelip sorunlarımızı dinleseydi, çözüm için bir açılım birlikte üretseydik ancak Kocasakal için varsa yoksa siyaset, bizim bir değerimiz yok onun için dediler.

Not: Bu yazı hiçbir düzeltme yapılmaksızın gencbaro.org sitesinden aktarıldı. Bu nedenle yazıdaki dil kurallarına aykırılıklar bizi bağlamaz..
adaletbiz