BYLOCK’TAN REKOR CEZA ALAN SANIĞI YARGITAY TAHLİYE ETTİ.

Yargıtay, ağır ceza mahkemelerinin bylock davalarında genelde yaptığı hatalar yönünden tahliye kararı verdi.

Ulusal basının ve televizyon kanallarının hakkında verilen kararı temmuz ayında flaş haber olarak geçerek “Bylock’tan Rekor Ceza” ve “İstanbul’da İlk Bylock Cezası” olarak duyurduğu sanık Ercan Eroğlu Yargıtay tarafından tahliye edildi.

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi HTS raporlarında sanığa ait GSM hattından Bylock iplerine sinyal gönderildiği ve bu kapsamda bylock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle sanık hakkında 10 yıl 6 ay cezaya hükmetmişti. İstanbul Bölge Adliyesi 2. Ceza Dairesi de onama kararı vermiş, dosya bu kez temyiz talebiyle Kasım ayında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti.

YARGITAY CUMHURİYET SAVCISI TAHLİYE VE BOZMA TALEP ETTİ

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı 29.12.2017 tarihli tebliğnamesinde sanığın bylock kullanıcısı olup olmadığının her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı teknik verilerle kesin olarak tespiti yapılmadan ve silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin başkaca deliller toplanmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması, ve sanık müdafinin bilirkişi incelemesi talebinin reddedilmesi gerekçeleriyle sanık hakkındaki hükmün BOZULMASINI ve sanığın TAHLİYESİNİ talep etti ve aynı gün dosyayı Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne tebliğ etti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi de vakit kaybetmeksizin akşam saatlerinde sanık Ercan Eroğlu’nun tahliyesine karar verdi.

TEBLİĞNAMEDE BOZMA GEREKÇESİ OLARAK BELİRTİLEN SANIK MÜDAFİİ AV. ÇAĞLAR DİLBER’İN REDDEDİLEN TALEBİ NEYDİ?

Aynı zamanda sitemiz hukuk danışmanı olan Av. Çağlar Dilber, ilk derece aşamasında İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 13/07/2017 tarihli celsesinde şu talepte bulunmuş ve talebi gerekçesiz olarak reddedilmişti:

“Ben bilişim konusunda bilgili bir hukukçu meslektaşınızım, ayrıca bu HTS kayıtlarını konunun uzmanlarıyla ayrıntılı bir şekilde tartıştım, HTS raporunda Bylock server IP'lerine her gün başına üç adet girişin yapıldığının tespit edildiği ve bunların bir saniyelik aralıklarla gerçekleştiği toplamda ve yalnızca 29 adet olduğu görülmektedir, bu bağlamda bu girişlerin servera salt bağlantı denemesi olarak değerlendirilebileceği tespit edilmiştir, birçok dosyada MİT tespitleri doğrultusunda Bylock kullanıcı adı, mesajlaşma içeriği ve görüşülen kişiler raporlanmıştır, müvekkille ilgili bu yönde bir tespit de yoktur, HTS-CGNAT raporları salt bağlantılardan ibaret olup bu robotik bağlantılar kesinlikle şüpheli olup Bylock kullanımını göstermez, HTS raporuyla ilgili beyanlarımız doğrultusunda bir bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz, benim gördüğüm kadarıyla esasen bu servera bağlanılamamış, öncelikle tevsi tahkikat taleplerimizle ilgili karar verilip, esas hakkındaki beyanlarımız konusunda da süre verilsin.”

Av. Rahmi Ofluoğlu konuya ilişkin olarak sitemize yaptığı açıklamada;

"29. Ağır Ceza Mahkemesi Orta Çağın Kanonik hukukuna göre sanık hakkında bylocktan 10 yıl 6 ay gibi rekor bir cezaya hükmetmişti. Kanonik Hukuk fiili işleyen sonuçlarına katlanır der. Bizim ceza hukukumuzun esas aldığı nazariye kusursuz ceza olmaz ilkesine dayanmaktadır. İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri 2. Ceza Dairesinin istinaf talebimizi ret etmesi talihsizlik olmuştur, umarım Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kararları ağır ceza mahkemelerince ve İstanbul BAM 2. Ceza Dairesince yeniden gözden geçirilir" dedi

İŞTE TEBLİĞNAMENİN TAMAMI

www.adaletbiz.com