İleride bugünleri yazacak olan tarihçiler herhalde bylocka her şeyden daha çok yer verecekler.
İlk ifşa edilen bylock listesinde 180-200 bin bylock kullanıcısından söz ediliyordu. Bylock listesi birkaç kez güncellendi. Son güncellemeye göre bylock listesindeki sayı 102 bin kişidir.
Bylock son Anayasa mahkemesi ve Yargıtay 16 ıncı Ceza Dairesi kararları ile yargı nezdinde silahlı terör örgütünün kesin delili olmuş gözüküyor.
Son güncellemeye göre 102 bin bylock indiren varsa neden bylocktan tutuklu sayısı en fazla 20 bin kişidir?  Birçok kişi 10 ayı aşkın süredir bylock kullandığı için içerdedir, diğer 80 bin kişi ise dışarıda serbest dolaşıyor.
Gelelim son gelişmeye; bugün ki haberlere göre 102 bin bylockcu ile ilgili detaylı bilgiler BTK tarafından hazırlanmıştır.
Milliyetin haberi şöyle başlıyor; FETÖ'cülerin davalarının sürdüğü mahkemelerde sanıkların, "ByLock'u bilmiyorum, kullanmadım" yalanı üzerine detaylı raporlar hazırlayarak, davaların görüldüğü mahkemelere gönderen BTK, FETÖ'cülerin tüm bu yalanlarını çürüttü.”
Bylock indirenlerin nerede ise tamamının bylock indirmedim, kullanmadım demesi tuhaftı ve inandırıcı gözükmüyordu. Bu ne demekti; MİT bylock listesinin tamamı uydurma..
MİT cephesindeki tuhaflıklar;
 Listelerin birçok kez güncellenmesi, bugün listede olan birinin yarın listede olmaması,
Basın sıkça mesajlar çözüldü haberine yer vermesine karşın şimdiye kadar içeriği açıklanan mesaj sayısının bir elin 5 parmağı kadar olması….
Haberin devamında “ ….102 bin kişinin ByLock üzerinden hangi günlerde, nerede ve ne kadar yazışma yaptıkları dosya halinde hazırlanarak başvuruların geldiği adliyelere gönderildi” denilmektedir.
BTK’nın yaptığı çalışmada neler yok?
Bylock kullanan şüpheli veya sanık;
Ne zaman, nerede, kimlerle görüşmüş,
Mesaj içerikleri,
Bylock üzerinden e mail gönderilmişse,
Kimlere, ne zaman ve içeriği,
Bylock üzerinden sesli görüşme yapılmış ise;
Kimlerle, ne zaman bu görüşmeler yapılmıştır?
Şüpheli veya sanıklar topyekün inkar yolunu seçerken güvendikleri mesaj içerikleri çözülmeden nasıl olsa ceza verilemez düşüncesiydi.
Bu düşünceye ilk cevap Tokat Ağır Ceza ve Kayseri Ağır Cezadan geldi. Bunları AYM ve Yargıtay takip etti.
Bylock indirip kullananların eğer mesaj ve e mail içeriklerinde silahlı örgüt suçunun kapsamına giren içerikler yoksa yapacakları en iyi savunma bylock indirdiğini kabul ederek savunmayı içerik üzerine oturtmak olacaktır. Savunmalarını deneyimli avukatlarının denetiminde yapmaları gerektiğini söylemeye gerek yok.
Aksi halde ne olacak?
MİT’in listesinde yer alan herkes bu aşamada ceza alabilir. Bu cezalar belki İstinaf, belki Yargıtay’da bozulabilir veya AYM ve en son olarak AİHM’de hak ihlali tespiti sonucunda bozulabilir. İkinci yol uzun ve meşakkatli olacaktır.
Av. Rahmi Ofluoğlu
  
 
BİZ HUKUK