Hukukçu olmayan okurlar çoğu kez uzun tutukluluk ile keyfi tutuklamayı karıştırmaktadırlar.

Uzun tutukluluk asliye cezalarda bir yıldır. Bu süre gerekli hallerde gerekçe gösterilerek 6 ay daha uzatılabilir.

Ağır cezada uzun tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez.

Sonuç olarak tutukluluk süresi asliye cezalarda en fazla 1,5 yıl, ağır cezalarda 5 yıldır.

FETÖ/PDY Silahlı Örgüt Davaları

Bu davalar ağır ceza mahkemelerinde görüldüğü için tutukluluk süresi uzatmalarla birlikte en fazla 5 yıldır. Bu nedenlerle halen görülmekte olan bu davalarda uzun tutukluluk söz konusu olamaz.

FETÖ/PDY davaları için keyfi(hukuksuz) tutuklama nedeniyle AYM ve AİHM’e bireysel başvuru yapılabilir.

Bylock tutukluları için iç hukuk yolu

Yargıtay1 6 ıncı Ceza Dairesinin bylock tutuklusu için verdiği karar ve AYM’nin aynı şekilde bylock suçlamasıyla tutuklu hakim hakkında verdiği karardan sonra bylock tutukluları için etkili bir iç hukuk yolu kalmadığını söylemek mümkündür.

AYM veya AİHM’e keyfi tutukluluğa karşı başvuru yapılabilmesi için öncelikle tahliye talebinin reddi, tutukluluğun devamı kararına itiraz süreçlerinin tamamlanması, hatta bu sürecin birkaç kez tekrarlanması gerektiğini düşünüyoruz.

Tutukluluğa karşı bu süreçler tamamlandıktan sonra normal olarak takip edilecek iç hukuk yolu son ret kararından itibaren 30 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmaktır. Anayasa Mahkemesi(AYM) süreci tamamlandıktan sonra 6 ay içerisinde AİHM’e başvurmaktır.

İki nedenle etkili bir iç hukuk yolunun kalmadığı söylenebilir

1-Yargıtay ve AYM’nin bylock kararları

2-AİHM Sekreterliğinin Prof. Dr. Şahin Alpay ve tutuklu gazeteciler nedeniyle yaptığı açıklamalarda tutukluluğa karşı yapılan bireysel başvuruları 7 ayı aşkın süredir sonuçlandırmaması nedeniyle AYM’yi bypass edebileceklerini açıklamaları.

Bu iki nedenle bylock tutukluları için etkili bir iç hukuk yolu kalmadığından keyfi tutuklamaya karşı doğrudan AİHM’e başvurulabilir.

Biz Hukuk Bürosundan Av. Refik Çağlar Dilber adaletbiz’e yaptığı açıklamada

“Biz kötü ihtimale karşı tutukluluğun ilk gününden AYM’ye bireysel başvuruyu gündeme aldık. Bizim halen keyfi tutukluluğa karşı AYM’de bekleyen birçok dosyamız mevcut, biz de Yargıtay ve AYM’nin son bylock kararlarından sonra AİHM süreci için çalışmalarımızı hızlandırdık”  dedi.

Keyfi tutuklamaya karşı AİHM’e yapılacak başvuru son derece özenle hazırlanmalı. Bir taraftan iç hukuk yollarını eksiksiz tamamlamak, diğer taraftan konuyla ilgili AİHM içtihatlarını bylock davaları açısından dikkatle seçmek ve AİHM deneyine sahip olmak gerekir.

Hukuk mücadelesi topyekün bir mücadeledir. AYM ve AİHM yolu bizim milli mevzuatımızla yurttaşlara tanınmış bir haktır.

Herkes için eşit adalet diliyoruz.

Av. Rahmi Ofluoğlu