Tutuklama ve gözaltılar

Bylock tutuklamaları MİT istihbaratına dayanmaktadır. Bylock tutuklamalarında gerekçe sadece bylock kullanmak olarak gösterilmektedir. Böyle bir tutuklama nedeni Anayasa, TCK ve CMK’ya aykırı olduğu gibi AİHS 5/1 inci maddeye de aykırıdır. Sözleşme ve iç mevzuata göre tutuklama kararı somut delillere dayalı kuvvetli şüphe ve bir tutuklama sebebinin bulunması halinde verilebilir.

Bylock gözaltı ve soruşturmaları silahlı terör örgütü suçundan yürütülmektedir. Soruşturmalarda Şüphelilerin Bylock yazılımını cep telefonuna indirmek ve kullanmak suretiyle silahlı terör örgütünün amaçlarına hizmet ettiği, bylock mesajları ile silahlı terör örgütünün faaliyetlerine katıldığı doğrultusunda hiçbir delil sunulmamaktadır.

Şüpheliler soyut bir tespitle, bylock kullanma tespiti ile tutuklanmaktadırlar.

İki nedenle AYM’ye ve AİHM’e başvuru yapılabilir

1-Bylock tutukluları anayasanın 36 ve 38 ve AİHS 5/1 inci maddelerinin ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesine ve daha sonra AİHM’e başvurabilirler.

2-Tutuklamanın Devamı Kararları

Tutuklama kararlarına yapılan itirazlar üzerine klişe gerekçelerle tutukluluğun devamına karar verilmesi, CMK 100 üncü maddedeki tutuklama nedenlerinin bulunmayışı (kaçma, delilleri yok etme, karartma v.s gibi), katalog suçların sözleşmeye aykırı olduğu, tutukluluğa itirazın reddi kararının sözleşmenin aradığı güvencelerden yoksun olduğu, gizlilik kararı nedeniyle dosyadaki kanıtların incelenemediği, ret kararı verilirken duruşma yapılması gerektiği nedenleriyle sözleşmenin 5/4 ün ihlal edildiği gerekçeleri ile bireysel başvurular yapılabilir.
Rahmi Ofluoğlu
Avukat