BYLOCK RENKLENDİRMELERİ GERÇEK DEĞİL MİYDİ?
 
                        Herkesin bildiği gibi By Lock  tutuklamalarının ilk başladığı tarihlerde   kamu oyunda By Lock renlendirmelerine dair bir çok haberler yapıldı.
 
                        Bildiğiniz gibi By Lock Kullanıcıları Kırmızı, Turuncu ve Mavi renklerine ayrılmışlardı.
 
                        Buna göre aşağıdaki gazete  haberinde olduğu gibi;
                        İstihbarat birimlerinin hazırlamış olduğu By Lock'la ilgili rapora, HABERTÜRK ulaştı. raporda By Lock Kullanıcıları şöyle sınıflandırıldı;
                        KIRMIZI LİSE:
                        Listelerde kırmızı olarak işaretlenen kişilerin uygulamayı kullandıı teyiz edildi. Kullanıcı kimlikleri de belirlendi. Hata payının en az odluğu kırmızı  listede hata tespit oranının yüzde 1 ile binde 1 oranında olacağı kaydedildi.
                        TURUNCU LİSTE:
                        Listelerde turuncu olarak işaretlenmiş kişilerin uygulamayı kullandığı belirlendi. Kişinin uygulamaya ait hangi kimliği kullandığının tespitine imkan vereceği veri  elde edilemedi.
                        MAVİ LİSTE:
                        Listelerde turuncu olarak işaretlenmiş kişilerin uygulamayı kullandığı belirlendi. Kişinin uygulamaya ait hangi kimliği kullandığının tespitine imkan vereceği veri elde edilemedi. (http://www.haberturk.com/gundem/haber/1288586-bylock-icin-3-kategorili-sorusturma-baslatildi)
 
                        Ancak bir süre sonra birden bire  renklendirme işleminden vazgeçildi.
 
                        Bunun sebebi ise basına şöyle yansıdı:
                        Renk sınıflandırılmasının kaldırılması ile birlikte ByLock kullanıcıları arasında "Çok kullandı", "Az kullandı" veya "Yükledi ama kullanmadı" ayrımının artık yapılmayacağı belirtildi. Listede bulunan herkes için gözaltı yapılacağı, yargılama sırasında mesaj içeriklerine bakılacağı kaydedildi. Bu arada ByLock ile ilgili Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK'tan oluşan bir ekibin de rapor hazırlamak için çalışma yaptığı öğrenildi. Bu ekip tarafından hazırlanacak raporun mesaj içerikleri ile ilgili olacağı ileri sürüldü. (http://www.memurlar.net/haber/659834/bylock-ta-renklendirme-kaldirildi.html)
 
                        Basına yansıyan buydu. Ama GERÇEK SEBEP NE İDİ?
 
                        Aslında tam olarak  sebebini  mahkemelerden tarafımıza yapılmış bir bilgilendirme olmadığı için,  tam olarak bilemiyoruz.
 
                        Biz ancak mevcut davalardaki gelişmelerden bir sonuca ulaşabiliriz:
                        Şöyle ki;
                        Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin 20.12.2016 tarihinde tek celsede (telefon ve dijital verilerin incelemesi yapılmadan ve HTS kayıtları dahi celb edilmeden)   ilk ceza mahkumiyeti kararlarından olan,   2016/377 E., 2016/442 karar sayılı dosyasında gördük ki; Yargılama evresinde Mahkemece Emniyet Amiri olan  Adli Bilişim Uzmanlığından By Lock Hakkında bilgi talep edilmiştir. Dosyadaki 14.11.2016 tarihli Bilgi Notu başlıklı (kısmen rapor niteliğindeki)   belgenin 10.maddesinde açık bir şekilde; ".....Bahse konu RENK KODLARI ile alakalı BİR BİLGİ TARAFIMIZDA MEVCUT DEĞİLDİR...." denmiştir. 
                        4-5 ay boyunca tüm  By Lock tespit tutanaklarında tüm polis memurlarının bildiği, Tüm kamuoyunun hafızasına kazındığı meşhur renklendirme konusunu, Yargılama evresine geçince ve Bilirkişi sıfatı ile rapor tanzim edilince bu konuyu Emniyet Amiri olan Adli Bilişim Uzmanının dahi bilmediği  ortaya çıkmıştır.
 
                        İşin ilginç yanı mahkemece bu konunun aydınlanması için yeniden rapor aldırılmadığı gibi, BU OLAYDAN SONRA By Lock ile ilgili olarak hiçbir şekilde Bilirkişilerden adeta özellikle RAPOR ALDIRILMAMIŞTIR.  Ve halende Kayseri 2.Ağır Ceza Mahkemesinde (tahminim odur ki tüm Türkiye'de) Bu renklendirmeler  ve By Lock tespit tutanaklarına ilişkin olarak kesinlikle tüm taleplerimize rağmen  Bilirkişi incelemesi YAPILMAMAKTADIR.
 
                                               Şimdi SORUYORUZ:
                                               En az 4-5 ay Mahkemeler ve sorgu hakimlikleri  MİT ve Emniyet (veya her kim ise)  ortaklaşa düzenlemiş olduğu   bir renklendirmeyle   Yargı makamlarırı   YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞ OLABİLİNİR Mİ?
 
                                               Yoksa Gerçekte Bu renklendirmelerin HİÇ BİR ANLAMI YOK MUYDU?
 
                                               Yoksa bu renlerklendirmelerin amacı soruşturmalara bir GİZEM katmak amacımı taşıyordu.
 
                                               Yukarıdaki bilgilerle bu hususun takdirini kamu oyunun bilgilerine  sunuyorum.
 
                                                                                                          Kayseri Barosu
                                                                                                Av.ERSİN KÖSEOĞLU