Bir iddianamede yer alan görüş:

Örgüt lideri Fethullah Gülen'in “tüm üyeler Bylock programı üzerinden görüşmeler yapsın normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur”  

İddianamede yer alan bu iddia doğru ise bylock indirmeyen ve bylock harici iletişim programları üzerinden haberleşenler örgüt lideri nezdinde birer haindirler.

Devam eden davalar incelendiğinde sanıkların yarısının bile bu programı kullanmadığını görürüz. Ayrıca özellikle çatı iddianamelerinde sanıkların çoğu için bylock suçlaması yoktur. Örneğin Bolu Çatı davasında 145 sanıktan 63’ü için bylock iddiası bulunmaktadır.

Bu durumda bylock indirmeyen ve örgüt nezdinde hain olarak kabul edilen sanıkların derhal tahliye edilmeleri gerekmez mi?

Ayrıca bütün örgüt üyeleri bylock kullanmadığına göre bylock ’un FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne münhasır bir haberleşme programı olduğu iddiası şüphe içermez mi?

Sonuç olarak bylock eşittir FETÖ/PDY silahlı terör örgütü iddiasının maddi gerçeği yansıttığı şüpheli olmaz mı?

Bylock programı sadece flash bellek ile indirilebilir iddiası

İddianamede ayrıca “Bylock programı, flash bellek ile kurulum dosyasını telefona kopyalama ile başlayan kriptolu bir mesajlaşma programıdır” denilmektedir. Oysa MİT’in bylock raporunda bylock programının 2014 Ekim ayına kadar GOOGLE PLAY, 2015 Ocak ayına kadar APPLE STORE mağazalarından indirildiği tespiti yer almaktadır.

Prof. Dr. İzzet Özgenç “Suç Örgütleri” kitabında bylock benzeri programlar için ne diyor?

 Bir kişinin mobil telefon cihazında veya bilgisayarında, özel iletişim ağına dahil olduğuna dair bir program bulunabilir. Bu özel iletişim ağını sadece belirli kişilerin kullanabilmesi ve bu ağa girebilmek için ağı kullanan bir veya birkaç kişinin referansına gerek bulunması, başlı başına suç oluşturmaz. Ancak, bu iletişim ağının suç işlemek amacıyla oluşturulmuş ve münhasıran bir suç örgütünün mensupları tarafından kullanılmakta olan bir ağ olduğunun somut delillere dayanması halinde, bu ağa dahil olan kişiye “şüpheli” sıfatının izafe edilmesinde bir sorun yoktur. Bunun için, ağa dahil olan kişinin, ağ içine başka bir kişiyle görüşme yapmış olması da gerekmez. Kişiye belli bir suçla bağlantılı olarak “şüpheli” sıfatının izafe edilmesi, bu nedenle hakkında yakalama, gözaltına alma ve tutuklama gibi tedbirlerin uygulanmasını zorunlu kılmaz.

Kişinin, suç işlemek amacıyla oluşturulmuş ve münhasıran bir suç örgütünün mensupları tarafından kullanılmakta olan bir ağa bu özelliğini bilerek (kasten) dahil olması ve hatta bu ağı iletişim için kullanması, iletişim içerikleri tespit edilemese bile, hakkında en azından bu suç örgütüne üye olmaktan dolayı mahkumiyet hükmü kurulması için yeterli kabul edilmelidir.

Av. Rahmi Ofluoğlu

BİZ HUKUK