İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi komiser ve polis memuru 6 sanığın yargılandığı davada 5 sanığa 6 yıl 3 er ay hapis cezası vererek hükümle tahliye kararı verdi.

İddianamede sanıkların FETÖ/PDY terör örgütünün gizli haberleşme ağı ByLock’a dahil oldukları ve bu bağlamda FETÖ/PDY terör örgütü üyesi oldukları iddia ediliyordu. Mahkemece tensip ara kararı ile celp edilen HTS kayıtlarında 6 sanığın da ByLock sunucusuna erişim sağladıklarının tespit edildiği, bu tespitlerin hüküm kurmak için yeterli olduğu, Sanık S.S.’nin savunmaları ve avukatının talepleri uyarınca kovuşturmanın genişletilerek dosyasının ayrılmasına, 5 sanığa TCK 314/2. Madde uyarınca  alt sınırdan 6 yıl 3 er ay hapis cezası verilerek hükümle tahliyelerine, ayrıca dosyası ayrılan Sanık S.S.’nin de tahliye edilerek tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Sanık S.S.’nin avukatı ve aynı zamanda sitemiz hukuk danışmanı Av. Çağlar Dilber: ”Tüm sanık müdafileri esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalardan önce kovuşturmanın genişletilerek özellikle Yargıtay kararında belirtilen hususların açıklığa kavuşturulmasını talep ettiler. Maalesef Yargıtay kararı ilk derece mahkemelerinde aleyhte yorumlanarak lehe olan hususlar değerlendirilmiyor. Özellikle sanıkların bilerek(kasten) bu ağa dahil oldukları yönünde bu ve benzeri birçok dava dosyasında somut emareler bulunmuyor. Sonuç olarak mahkeme bazı sanık müdafilerinin taleplerini reddetmişse de hükümle tahliye kararı verdi. Salt Bylock ile suçlanan sanıklar yönünden yüksek yargıda özellikle Yargıtay aşamasında bozma kararları verileceğini düşünüyoruz. Yargıtay’ın güncel 3 içtihatı da dikkate alındığında mahkemelerin aşamalarda beraat etme ihtimali olan bu sanıklar hakkında en azından hükümle tahliye kararları vermeleri gerektiği kanaatindeyiz. Umarız mahkemenin tahliye kararı diğer İstanbul Mahkemelerinde de yerleşik uygulama olur. ”

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk