Rahmi Ofluoğlu

İcra suçları İİK’da CEZAİ
HÜKÜMLER başlığı altında düzenlenmiştir. Burada yer alan suçlara uygulanan en ağır ceza üç yıldır.

Hileli iflas ve taksirli iflas 5237 sayılı TCK’da düzenlenmiştir. Hileli iflasın cezası üç yıldan sekiz yıla kadar, taksirli iflasın cezası iki aydan bir yıla kadar hapistir.
TCK’da icra iflas suçlarına benzer, bazen bu suçlarla iç içe geçecek ekonomik suçlar yer almaktadır.
İflas suçu ile birlikte işlenebilecek en tipik ceza dolandırıcılık ve nitelikli dolandırıcılık suçudur. Hayali bilanço kalemleri ile bankalardan kredi kullanmak TCK 158/h de düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçunu oluşturur.
İflas suçu ile iç içe geçecek diğer suçlar:
SMİYB ile gerçekte olmayan stoklar yaratmak, yurt için veya yurt dışında şirketler oluşturarak SMİYB ile alacak göstermek, bankaları aracı kılarak yurt dışına sipariş avansı adı altında paravan şirketlere para aktarmak, bütün bu işlemleri defter kayıtlarında stok, sipariş avansları, alıcılar hesaplarında alacak olarak göstermek varsayımsal olarak şu suçları oluşturabilir:
SMİYB suçu, müeyyidesi  “on sekiz aydan” üç yıla kadar hapis cezası..
Nitelikli dolandırıcılık, müeyyidesi iki yıldan 7 yıla kadar hapis cezası…
Hileli iflas, müeyyidesi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası..
Yurt dışına para aktarmak ayrıca kara para aklama suçunu oluşturabilir..
Adil Yargılanma Hakkı
Ekonomik suçlar diye tanımlanabilecek; hileli iflas, taksirli iflas, dolandırıcılık,  nitelikli dolandırıcılık, SMİYB suçlarında adli yargıda uzman savcı ve hakim bulunmamaktadır. Bu suçlarla ilgili olarak görevlendirilen bilirkişiler çoğu zaman yetersiz olduklarından veya uzmanlık alanlarını aşan hukuki tanımlara girerek hakimleri yönlendirdiklerinden bütün bu suçlarda Türkiye’de adil olmayan yargılamalar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz..
Yeni Hükümetin Gündemi
Yeni hükümetin gündeminde yer alacak olan uzman hakimler ve hukukçu bilirkişilerin kaldırılması bu nedenlerle bir yargı reformu olacaktır.