Adaletbiz Hukuk Sitesi’nde Rahmi Ofluoğlu karşılıksız çek cezasının ölçüsüz dolduğunu yazmıştı.

Daha sonra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ komisyonda kabul edilen karşılıksız çek cezasının orantısız olduğunu kabul etmiş ve cezanın düşürülebileceğini söylemişti. Bu nedenle başbakan Binali Yıldırım’ın bugün karşılıksız çeke ilişkin açıklaması önemli.

Konu ile ilgili CNN Türk’ün haberi şöyle:

Kanayan bir yara… Çek konusu ekonomiyle ilgili. Ekonomi çok iyi olunca sorun küçülüyor, ekonomi zora girdiğinde sorun büyüyor. Çek, karşılıksız ödenmeyen çeklerin yaptırımı yetersiz kaldığı için mağduriyetler oluşuyor. Çek ödemeyince o çeke bağlı olarak hesap kitap yapıp mal alan vatandaş da yükümlülüğünü yerine getiremiyor ve herkes bu işten bedel ödüyor. İki tane şey getiriyoruz. Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar etti, alışkanlık haline getirdi bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından geliyor.

İkinci şey, çek verdim, çeki ben aldım. Bu çek arkasında bir kutu var, kare kod diyorlar. Ona telefonumu tutacağım bakacağım çek sağlam mı değil mi, bunun şeceresini görüyorum. Ondan sonra kardeşim sağol ben almayayım diyeceksin… Vatandaş karekodlu çek deyince anlamaz. Ne işe yarıyor anlatmaya çalışıyorum.
adaletbiz