Genel af gerekliliğinin birçok nedeni var; yargıda bağımsızlık ve tarafsızlık sorunun giderek ağırlaşması, yargıdaki yetersizlikler nedeniyle adil olmayan, hak ihlaline yol açan mahkûmiyetlerin adaletin kanayan yarası haline gelmesi, bizzat başbakanının yaptığı kumpas açıklaması, ekonomik suçluların sayısındaki büyük artış, hapishanelerdeki aşırı doluluk, Yargıtay’ın artan iş yükü, 1. Derece mahkemelerindeki ağır iş yükü gibi..

Burada saydığımız bu nedenler ve burada saymadığız diğer nedenlere rağmen genel af beklentisini yaratan başlıca neden barış sürecidir.

Barış süreci neden genel af beklentisine yol açıyor?

Başta Öcalan olmak üzere PKK’lılara af çıkarmadan barışın mümkün olamayacağı düşünülüyor ve PKK’ya af çıkarıp diğer mahkumları ıskalamanın hem anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olacağı, hem de tepki toplayacağı değerlendirmesi yapılmaktadır.

Barış sürecine endeksli genel af beklentisi gerçekçi midir?

Beklentinin gerekçesi gerçekçidir ancak barış sürecinin bir garantisi yok. Barış süreci ne kadar sürer, kesilir mi? Bu sorulara net cevaplar vermek mümkün değildir.. Barış sürecinin Öcalan’ın affına kadar ilerlemesi toplumsal tepkinin yatıştırılmasına bağlıdır. Toplumsal tepkinin yatışması ise son derece zordur.  Muhalefet sürekli olarak Öcalan’a çıkarılacak bir af konusunda hükümeti itham etmektedir, daha ortada böyle bir af önerisi yokken, bir de olsa sizi seyredin muhalefetin salvolarını.. Muhalefet sussa AKP’nin muhafazakar tabanı susmayacak.

Baldıran zehri

Barış sürecinin başında, o zaman başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan “gerekirse baldıran zehri içeriz barış sürecinden geri adım atmayız” demişti. Barış sürecinin baldıran zehri iktidardan olmaktır. Ne AKP böyle bir zehri içebilir ne de Erdoğan, hele Ak Saray’ın konforunu tattıktan sonra..

Barış süreci iktidar için tam bir çıkmazdır. AKP barış sürecinde PKK’ye ufak tavizler vererek oyalayabilir, PKK’de  Suriye’de elde ettiği mevzileri tahkim etmek, güç toplamak için sürece lades diyebilir, arada bir direnişler sergileyerek..

Barış süreci son derece muhataralıdır. Bu nedenlerle barış sürecine bağlı genel af beklentileri hayal kırıklıkları ile sonuçlanabilir.

Genel af için barış süreci gibi akıbeti belirsiz bir olguya bel bağlama yerine genel affı gerekli kılan diğer yığınla nedeni gündemde tutmak ve örgütlü bir şekilde barış ve adalet için zorunlu olan genel af için çalışmak daha gerçekçi ve akılcıdır.