Dava, bilirkişi raporları dikkate alınmadan savunma hakları ihlal edilerek sona geldi

HATİCE TUNCER

Balyoz Harekât Planı davasında karar aşamasına gelindi.Mahkeme heyeti dün son sözleri aldı ve saat 15.00 sıralarında davayı hükme bağlamak üzere ara verdi. 7 saatlik aranın ardından mahkeme heyeti, 365 sanıklı davanın hükmünü bugün saat 14.00te açıklamaya karar verdi.

Sanıklar son sözlerinde darbe planı yapıldığı dönemde Genelkurmay Başkanlığı görevindeki emekli Orgeneral Hilmi Özkök, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgenaral Aytaç Yalmanın tanık olarak dinlenmenden alınacak kararın adil olmayacağını vurguladılar. Sanıklar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın dava hakkındaki sözlerine de dikkat çekerek tanık olarak dinlenmemesini eleştirdiler. Son sözleri sorulan sanıklar Söylenecek bir şey kalmadı, vatan sağ olsundedi.

Karar öncesi duruşmada tutuklu 250 sanığın tamamı hazır bulundu.

‘Deliller aşaması atlandı’

İstanbul 10 Ağır Ceza Mahkemesi Başkan Ömer Diken, son savunmalarını tamamlanamayan sanıklara söz verdi. Savunmaların tamamlanmasının ardından saat 10.30 sıralarında hüküm öncesinde son beyanların alınmasına geçildi. Emekli Orgeneral Doğan, delillerin tartışılması aşamasının atlanarak savcıların Esas hakkındaki mütalaasını sunmasına izin verildiğini söyledi. DoğanDavanın sona erdirildiği bu aşamada, bari şimdiye kadar verdiğiniz gerekçeden yoksun klişe kararlarınızdan farklı olarak her bir sanık için vereceğiniz hükümle somut gerekçeler ortaya koyun. Daha başlamadan dayandığı bütün savların çürütüldüğü, hukukun, hak ve adaletin çiğnendiği, yok sayıldığı bir davanın sanığı olmaz. Olsa olsa tanğı olur düşüncesiyle şahsımla ilgili hiçbir savunma yapmadımdedi. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:Meşru zemini olmayan bu davayı bireylere ve Türk ulusuna mahiyetinin ne denli ağır olduğuna bakmadan, inatla sürdürdünüz. Bugün yurdumuzun içerisine sürüklendiği kaosun oluşmasında adaletin, mülkün temeli olmaktan çıkarak zulmün aracı haline gelmesinin payı olduğunu tarih yazacaktır. Bu oluşumda Özel Yetkili Mahkemelerin oynadığı rolün unutulmayacağından, gelecek nesillere ibretlik bir ders olacağından eminim.

‘Verilecek karar siyasi’

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, son sözlerinin sorulması üzerine İlave edecek bir şey yok diye konuştu. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli orgeneral İbrahım Fırtına Atılı suçlamayı reddediyorumdedi.YAŞ üyesi Orgeneral Bilgin Balanlı ise şöyle konuştu: Anayasa, Türk Ceza Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin pek çok maddesi ihlal edilmiş, adil ve hukuka uygun bir yargılama yapılmamıştır. Bugün burada bir karar verilecekse bu siyasidir, hüküm ise TSK ile siyasi bir hesaplaşmanın ürünüdür. Biz de onun mağdurlarıyız. Şu ana kadar yaşananlar, bu mahkemeden adil bir karar çıkmayacağını gösteriyor. Vatan sağ olsun.

Karar için 7 saatlik ara veren mahkeme heyeti, davanın hükmünü bugün açıklamaya karar verdi. Başkan Ömer Diken Sanık sayısının fazla olması nedeniyle kararı açıklamak üzere duruşmayı yarın (bugün) 14.00e bırakıyoruz dedi. Dikenin sözlerinin ardından izleyiciler, sanıkları alkışladı. Sanıklar Mustafa Kemalin askerleriyiz diye slogan attı.