Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Onur Kılıç’ın adliye sürecine ilişkin değerlendirme yapan Avukat Celal Ülgen, cumhuriyet savcılarının ifade almadan doğrudan doğruya tutuklama ile sevk yetkisi olmadığını söyledi.

Ülgen, Birleşik Haziran Hareketi İzmir Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç’ın tutuklanması ve öncesinde yaşanan adli sürece ilişkin değerlendirme yaptı. “Sivil toplum kuruluşları, aydınlar, hukuk kurumları hepsi bir araya gelir örgütlenir ve bir günde sivil itaatsizlik örneği olmak üzere Cumhurbaşkanı’na hakaret ederler. Bunun da altından kimse kalkamaz, bu kadar insanı kimse tutuklayamaz. Cezaevleri yetmez.” diyerek tutuklamaya tepki gösterdi.

Kılıç’ın yargılanması sırasında yaşananları da eleştiren Ülgen, “Cumhuriyet Savcısı’nın asla ifade almadan doğrudan doğruya tutuklama ile sevk etme yetkisi yoktur. Ben orada ince bir şey hissettim, tutuklamaya sevk eden cumhuriyet savcısı. Ama ifade almadan sevk ediyor, neden ifade almadan sevk ediyor? Poliste ifade vermedi, ben de senin ifadeni almadım demek istiyor. Böyle bir şeye hakkı ve yetkisi yoktur. Zaten cumhuriyet savcısına gitmeden kolluğun mahkemeye sevk yetkisi yoktur. O nedenle ben birince seçeneği varsayıyorum. Haberlerden çıkardığım sonuç o. Kesinlikle eğer böyle bir sevk varsa o kişinin savcılıkta savunmasının, ifadesinin alınmış olması lazım. Bana göre asıl önemli olan tutuklanmadır. Tutuklandıkça topluma hakaret edin çağrısı yapmış oluyorlar. Bırakın, insanlar kazara böyle şeyler söyleyebilir.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Cihan