ANKARA - Sivas davasında vicdanları yaralayan zamanaşımı kararını ve Başbakan Tayyip Erdoğan’a verilen Steiger Ödülünü protesto eden Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri, törenin yapılacağı Bochumda binlerce kişilik 3 farklı miting düzenleyecek. Toplam 136 derneğiyle Almanyada yaşayan yabancıların en büyük örgütü olan Alevi Birlikleri Federasyonu Almanyanın tüm bölgeleriyle, Fransa, Hollanda ve Belçikadan da miting için otobüsler kaldıracak. Federasyona gösterilen 22 bin kişilik alan Alman polisi tarafından genişletildi.

Adını Almanyada Ruhr Bölgesinde dürüstlükleri ve çalışkanlıkları ile tanınan maden işçilerinden alan Uluslararası Der Steiger Ödülleribugün sahiplerini bulacak. Erdoğan, ödülünü almak için gideceği Almanya programını Afganistan’da 12 şehit haberinin ardından iptal etti. Hem ödülün Erdoğana verilmesini hem de Sivas davasında verilen zamanaşımı kararını protesto eden on binler, iptal etmeseydi Erdoğanı büyük bir mitingle karşılayacaktı. Ülkedeki Kürt ve Ermeni lobileri ödül kararını sert bir dille eleştirirken, 136 üye derneğiyle ülkede yaşayan yabancıların en büyük örgütü olan Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu da ayrı bir miting çağrısı yaptı. Üç grup ödül töreninin yapılacağı bölgede üç farklı miting düzenlenecek.

‘İnsan hakları ve tolerans ödülü verilemez’

Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Temel, miting kararını zamanaşımı kararından sonra aldıklarını belirterek şöyle konuştu: Karardan önce de protesto gösterilerine katılacaktık, ancak zamanaşımı kararının ardından ayrı bir miting için harekete geçtik. Bu kararın verildiği bir dönemde Erdoğana tolerans ve insan hakları ödülü verilmesini kabul edemiyoruz. Zamanaşımı isteyerek verildi. Mitingimizde ana sloganlarımız Katliamın zamanaşımı olmaz’, ‘İnadına adalet, inadına demokrasi, inadına insan haklarıve Acının zamanaşımı olmazolacak.

Erdoğan, katliam sanıklarına üzülüyor

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cuma namazını Subayevlerindeki evinin bulunduğu mahallede, Aksa Camisinde kıldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Sivas katliamı davası konusunda açıklamalarda bulundu. Erdoğan Sivas davası zamanaşımına uğramamıştır. 5 kişi ile alakalı zamanaşımı var. Sivas davasının içerisinde idam kalktığı için ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm olan 33 kişi var. Ağır hapis cezası ile cezalandırılmış olan onlarca kişi var. Burada çok ciddi yanlışlar var. Ben Sivasa gidişimde birçok kızlar babalarının haksız yere, herhangi bir taksiratı olmadığı halde idama mahkûm olduğuyla hüngür hüngür ağlayan 18 yaşında, 19 yaşında kızlar biliyorum. Bunları göz ardı etmek suretiyle burada tek tarafa siyasi bir servis yapmayı doğru bulmuyorum. Adalet Sarayının önünde gösteri yapmak suretiyle belli bir ideolojinin borazanlığını yapmanın doğru olduğuna inanmıyorumdiye konuştu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Sivas davası düşmedi. Ana dava biteli çok oldu. O davada mahkümiyetler verildi ve şu anda infaz ediliyor dedi.