27 inci Ağır Ceza mahkemesinde görülmekte olan ATK davasının ilk duruşması 16 Haziran Cuma gece saat 23.30 gibi sonuçlandı.
Mahkeme biri bylock 11 kişiyi tahliye etti. Tahliye olan sanıklardan 5 i sadece Bank Asya hesabı olmakla, bir kısmı tanık ve gizli tanık, biri ana dava sanığı ile iki kez görüşme ile suçlanıyordu, Bir diğeri ise eski ATK başkanının eşi olmakla ve bir başka sanık, tanık ve gizli tanık ifadeleri ile suçlanıyordu.
Mahkeme, 16 sanık için FETÖ/PDY terör örgütünün önemli haber aracı olarak bildirilen ve kabul edilen iddianamede yer alan Bylock uygulaması, kuvvetli suç şüphesi ve suçun katalog suçlardan olması, diğer sanık ve tanıklara baskı yapma ihtimali gerekçesi ile tutukluluklarının devamına karar verdi.
Mahkeme, 9 sanık için delillerin niteliği itibari ile bu sanıklar yönünden tutukluluğa ya da sübuta etki edecek şekilde karartılmasının önlenmesi, sanıkların bu anlamda evvelce beyan vermiş, tanık ve diğer sanıklar üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunması yolunda tutanağa geçen beyanlara göre kuvvetli şüphenin oluşması, kuvvetli suç şüphesi ve atılı suçun katalog suçlardan olması gerekçesi ile tutukluluğun devamına karar verdi.
Adli Kontrol ile serbest bırakılan 4 sanık için tutuklama
Adli kontrol ile serbest bırakılan 4 sanık için de kuvvetli suç şüphesi, atılı suçun katalog suçlardan olması, sanık ve tanıklara baskı yapacaklarının anlaşılması gerekçesi ile adli kontrolün kaldırılması ve tutuklanmalarına karar verildi.
BYLOCK
Mahkeme, BTK’dan;
1- sanıklar adına kayıtlı telefonları, İMEİ adreslerini ve bylocku ilk kullanım tarihinden itibaren NAT bilgilerini,
2-Arayan ve aranan numaraları, internet erişimine ilişkin GPRS bilgilerini, BAZ istasyonu bilgilerini ve kullandığı telefonun IMEI numarasını gösterir şekilde HTS kayıtlarının,
b-Baltic Servers-Litvanya adlı firmadan ByLock programı için kiralanan;
*46.166.160.137
*46.166.164.176
*46.166.164.177
*46.166.164.178
*46.166.164.179
*46.166.164.180
*46.166.164.181
*46.166.164.182
*46.166.164.183
IP adreslerine sahip sunuculara hangi gün ve saatlerde erişim sağladığına dair "KARŞI IP BİLGİLERİ"ni gösterir şekilde CMK 135. Madde uyarınca İLETİŞİMİNİN TESPİTİ ile ilgili kayıtların mahkemeye gönderilmesini istedi,
3-Her bir sanığın ayrı ayrı adı, soy adı TC Kimlik Numarası ve bildirilmiş olan telefon numarası yazılarak  01/08/2014 tarihinden itibaren ileri doğru3 ay süre ile (01/11/2014 tarihine kadar ) CMK 135 md gözetilerek telefonuna ait HTS kaydının BTK dan temini ve BTK dan temin edilen bu liste kapsamında bylock kullanıcısı olup olmadığı hususunda ikinci bir değerlendirme yapılarak anılan dönemde sanığın bylock kullanıcıları ile görüşme yapıp yapmadığı hususunda düzenlenecek raporun mahkememize gönderilmesi için İstanbul KOM Şube Müdürlüğüne ayrıntılı müzekkere yazılmasına karar verdi.
Mahkeme kararında dikkat çeken hususlar
Bilindiği gibi basında sıkça çıkan haberlerde mesaj içeriklerinin tespit edildiği söylenmektedir. Ancak mahkeme bylock kullandığı iddia edilen sanıkların mesaj içeriklerini sormadı.
Mahkeme ayrıca bylock kullanıcıları olduğu iddia edilen sanıkların bylock üzerinden kimlerle mesajlaştığını, kimlere mail gönderdiğini de sormadı.
VPN
Bylocka erişimin 17.11.2014 tarihinde sunucu seviyesinde bloklandığı için kullanıcılar sunucuya sadece VPN ile ulaşabildiler.
Kullanıcıların VPN kullanmaları halinde teknolojik olarak İP adreslerinin tespit edilememesi gerekirdi.
Ancak basında çıkan haberlere göre MİT, Bylock’a erişirken kullanılan VPN platformunu çözdü.
NOT
NAT ne demek?
Mahkemenin kararında geçen NAT sözcüğünün açılımı
NAT’ın açılımı; Network Adress Translation (Ağ adresi dönüştürme).. TCP/İP ağındaki bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir İP ile yeniden haritalandırma yaparak  İP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir (WıkıpediA)
VPN ne demek?
Virtiual Private Network(Sanal Özel Ağ)
VPN, bağlantıyı güvenli hale getirir ve herhangi bir ağa bağlanırken bağlantıyı şifreler ve İP adresini gizler.
 
 Av. Rahmi OFLUOĞLU

 
BİZ HUKUK