Ambulans Kazaları İçin Emsal Karar

Erkan DOĞAN / Haber Merkezi

Bergama 1. Asliye Ceza Mahkemesi Dikili’de çoklu trafik kazasına giderken kullandığı ambulansla sivil araca çarpan Acil Tıp Teknisyeni Nevin Önder Keskin’i (32) haklı buldu.  Sivil araçta bulanan kişilerin şikayetçi olduğu kadın ATT hakkında emsal olacak bir karar veren mahkeme,  “Haksızlığın azlığı” gerekçesiyle Keskin’in davadan beraat etmesine hükmetti.  Davayı açan Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Op.Dr. Recep Atçı,  “Bu karar ambulans kullanan sürücülerimize emsal nitelinde olup,  suçta haksızlığın içeriği az olduğu mahkeme heyetine sunulursa artık bu tarz davalarda tazminat ödemek zorunda kalınmayacaktır” dedi. Sendikanın Avukatı Coşkun Üzüm ise, “Neticede kazaya karışan Acil Tıp Teknisyeni hayat kurtarmak için yola çıkmıştır” dedi. Sendika Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir ise, “Kaza yapan arkadaşımız yaşadığı travmaya rağmen ambulans kullanmaktadır” diye konuştu.

Kınık 112 noktasında görev yapan Acil Tıp Teknisyeni Nevin Önder Keskin ve arkadaşları 2013 Haziran ayında Dikili’den çoklu kaza haberini alır almaz yola çıktı. Ancak olay yerine hızla giden ekip, Bergama’da sivil bir araca çarptı. Bergama 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde şoför ATT Nevin Önder Keskin hakkında sivil araçtaki kişiler tarafından dava açıldı. Mahkeme polisin Keskin’i sekizde sekiz kusurlu bulduğu,  İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda ‘Yüzde 100 kusurludur’ diye rapor verdiği olay hakkında emsal bir karara imza attı. Mahkeme, “Ambulans şoförü olayda her ne kadar tam kusurlu olsa da, haksızlık içeriğinin azlığı”  gerekçesiyle beraatine karar verdi.

“AMBULANS HAYAT KURTARMAYA GİDİYOR”

Emsal kararı İzmir Sağlık Sen Şube Başkanı Op.Dr. Recep Atçı, Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir, Sendika Avukatı Coşkun Üzüm ve davayı kazanan Nevin Önder Keskin’in dün sendika binasında bir basın açıklaması düzenledi.  Vakaya giden ambulans şoförlüğünün hayati önem arz eden bir iş yaptığını belirten Atçı, “Bu işte sürenin son derece önemli olduğu, hayat kurtarmak için acil bir hastaya yola çıktığı, vakaya giderken sirenlerinin ve tüm ışıklarının açık olduğu, ambulansların geçiş üstünlüğünün olduğu, bu açından bakıldığında her ne kadar kazada tam kusurlu olunsa da suçta haksızlık içeriğinin az olduğu ve CMK 223/4-d maddesi gereği müvekkilin beraat etmesi gerektiği yönündeki savunmamız mahkeme tarafından kabul edildi. Bu davanın kazanılması Türkiye'de bir ilktir. Ambulans kazaları sonucunda bir çok sürücümüz hayatını kaybetmiş, sakat kalmış, maddi ve manevi tazminatlara mahkum edilmiş, hayati tehlikesi olmadığına dair rapor gelene kadar nezarethanlerde bekletilmiş, kazalardan dolayı hapis cezası almış hatta işinde atılanlar bile olmuştur. Bu karar ambulans kullanan sürücülerimize emsal nitelinde olup,  suçta haksızlığın içeriği az olduğu mahkeme heyetine sunulursa artık bu tarz davalarda tazminat ödemek zorunda kalınmayacaktır” dedi.

“100 BİN TL’LİK TAZMİNAT’TAN KURTULDU”

Sendikanın Avukatı Üzüm ise davanın Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Bu dava Türkiye’de bir ilktir. Bu karar ambulans kullanan sürücülerimiz için emsal niteliğindedir.  Sendikamızın bir kazanımıdır. Acil Tıp Teknisyeni bu davadan mahkum olsaydı yaklaşık 100 bin TL’lik maddi ve manevi tazminat davası ile karşı karşıya kalacaktı. Bu dava tüm ambulans şoförlerinin yargılandığı davalarda bu emsal karar gösterilebilir. İstanbul Adli Tıp Kurumu Trafik Şube Başkanlığı,  Nevin Keskin’i yüzde 100 kusurlu bulmasına rağmen davadan beraat ettik” diye konuştu.  

“ŞEHİT DÜŞEN ATT’NİN AİLESİNDEN TAZMİNAT İSTENDİ”

Sağlık Sen İzmir Şube Başkan Yardımcısı Ekrem Özdemir ise, taşeronlaşma ve mesai uygulaması sorunlarına karşı mücadele eden 112 personeli adına davanın çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Özdemir, “Adana’da bir ATT arkadaşımız ambulans kazasında şehit düştü. Trafik sekiz de sekiz kusurlu buldu. Ve ailesine maddi tazminat davası açıldı. Ailesi öz kızına reddi miras yaparak tazminattan kurtuldu.  Sendikamızın aldığı bu karar tüm ambulans kullanan tüm ATT, Paramedik ve şoför arkadaşlara hayırlısı olsun.  Yönetmelik değişikliği ile ATT ve Paramedikler aktif olarak ambulans kullanıyorlar.  Ambulans kullanacak 112 personeline eğitim verilmeli, yeterlilik araştırıldıktan sonra ambulans şoförlüğü görevi verilmeli. Arkadaşlara, şoför olmaları için zorlama yapılıyor” diye konuştu.


http://www.gazetesaglik.com/ambulans-kazalari-icin-emsal-karar-haberi-16334.html