Avrupa'nın para merkezi Almanya'nın Frankfurt am Main şehrinde kapitalizm karşıtlarının biraraya gelerek 'Blockupy' adı altında düzenledikleri Pazar gününe kadar sürmesi beklenen eylemlerin adeta tamamı yasaklandı. Yasak kararı Federal Anayasa Mahkemesi tarafından da onaylandı.

Perşembe günü bir gün önce olduğu gibi yasağa rağmen Römer semtinde toplanan yüzlerce gösterici polis tarafından dağıtılmak istendi. Polis zincirini geçmek isteyen göstericilerden yaklaşık 150'si gözaltına alındı.

Bir gün önce de üniversite kampüsünde gece toplanan 100 kadar göstericinin dağıtılması sırasında polis tarafından 16 eylemci gözaltına alınmıştı. Çarşamba günü gündüz yapılan gösteriye yaklaşık 500 kişi katılmış ve olaysız bir şekilde dağılmışlardı.

SOL PARTİ VE ATTAC GRUBU GÖSTERİLERE KATILIYOR

Kapitalizm karşıtı gösteri ve toplantıların Çarşamba gününden itibaren Pazar gününe kadar çeşitli etkinliklerle yapılması planlanıyordu. Ancak Cumartesi yapılacak büyük gösterinin dışındaki tüm eylemler, Alman en üst mercii sayılan Federal Anayasa Mahkemesi tarafından da yasaklandı. Eylemleri organize eden temsilcilerin başvuruları geri çevrildi.

Avrupa Merkez Bankası binasının yakınlarında izinsiz gösteri yapmak isteyen eylemcileri tazyikli suyla dağıttı.

Frankfurt polisi, bankaları ve kapitalizmi protesto etmek amacıyla Merkez Bankası'nın çevresindeki yollarda ve kavşaklarda oturma eylemi düzenlemek isteyen göstericilere müdahale edilerek uzaklaştırıldığı, bu arada meydana gelen olaylarda tazyikli su kullanmak zorunda kalındığını belirtti.

Olayların bilançosunu da açıklayan polis, 400 göstericinin geçici bir süre gözaltına alındığını kaydetti.

ASIL GÖSTERİ YARIN

Yapılan açıklamada ayrıca, göstericilerin izin alarak yarın düzenleyecekleri büyük gösteriye, tüm Avrupa ülkelerinden yaklaşık 30 bin kişinin katılmasının ve bu kişiler arasında şiddete meyilli yaklaşık 2 bin kişinin bulunmasının beklendiği bildirildi.

"Blockupy" eylemcilerinin Çarşamba gününden itibaren yapmak istediği gösteriler, Hessen Eyaleti İdari Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı.

Cumartesi günü yapılacak büyük gösteriye binlerce kişinin katılması bekleniyor. Polis bunlardan yaklaşık 2 binin şiddet yanlısı olduğunu ve karışıklık çıkarabileceklerini bildirdi.

Blockupy birliği daha çok sol gruplardan oluşuyor. Aralarında çok sayıda Sol Partiden eylemciler ve küreselliğe karşı çıkan Attac grubu üyeleri bulunuyor. Avrupa'nın para merkezi Frankfurt'ta AB'nin tasarruf politikasına ve bankaların toplumda büyük bir güç sahibi olmasına karşı protesto eylemleri yapmak istiyorlar.