Eskişehir’de mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Hitler’e benzeten resmin paylaşılmasını tek başına suç olarak görmedi ve Erdoğan’a hakaretten yargılanan akademisyenin beraatine karar verdi. Açılan disiplin soruşturmasında verilen uyarı cezası da İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde görev yapan Dr. Murat Yıkılmaz, son KHK ile üniversiteden ihraç edildi. Yıkılmaz’ı ihraca kadar götüren süreçteki hukuksuzluklar ise mahkeme kararıyla tescillendi. Barış İçin Akademisyenler’in “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan Yıkılmaz hakkında, 15 Ekim 2015’de BİMER’e yapılan isimsiz ihbarla “terör örgütü propagandası” yaptığı ileri sürüldü. Açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi ancak bu kez Yıkılmaz’ın 12 Haziran 2013’de paylaştığı Erdoğan’ı Hitler’e benzeten resim nedeniyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan soruşturmanın ardından savcılık Adalet Bakanlığı’ndan izin alarak dava açtı. Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü de Yıkılmaz hakkında disiplin soruşturması başlattı. Eskişehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi, resmi paylaşmanın suç olmadığına hükmederek beraat kararı verdi. Kararda “Sanığın resmi kendisinin oluşturmadığı, fotoğrafın paylaşımında suç işleme kastıyla hareket ettiği hususunun net ortaya konulamadığı” belirtildi. Mahkeme ayrıca paylaşım tarihinde Erdoğan’ın başbakan olduğuna da dikkat çekti.

Disiplin garabeti

Beraat kararına rağmen Rektörlük, mevzuata göre eylemin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra ceza verilemeyeceği açık olmasına rağmen Yıkılmaz’a “devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışta bulunmaktan” uyarı cezası verdi. Yıkılmaz’ın cezaya karşı açtığı davada Eskişehir 2. İdare Mahkemesi cezanın iptaline karar verdi. Yıkılmaz Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede soruşturmacı olarak atanan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Aydın tarafından ceza verildiğini belirterek, “Dekana delilleri görmek istediğimi söyledim. Elinde delil olmadığını sadece rektörlüğün talimatı olduğunu söyledi. Avukatım delilleri ceza dosyasından buldu. Zamanaşımına rağmen ceza verilmiş. Bir hukuk fakültesi dekanının temel hukuki kuralları bile karşılama gereği duymadan talimatla hareket ettiğini görmek çok üzücü” dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr