Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın girişinde annesini ve yanındaki koruma polisini öldüren, özel güvenlik görevlisini de yaralayan Dursun Zehir ile oğlunu azmettirdiği iddia edilen baba Hızır Zehir'in yargılanmalarına başlandı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Dursun Zehir ile tutuksuz sanık Hızır Zehir katıldı. Duruşmada kimlik tespitinin ardından ifade veren Dursun Zehir, Rize'de yaşadıklarını ve annesinin, boşandıktan sonra babası aleyhine tehdit suçlamasıyla açtığı davanın duruşması nedeniyle İstanbul'a geldiklerini söyledi. Zehir, duruşma günü de üzerinde silah olduğu için adliyeye girmek yerine dışarıda beklediğini ifade ederek, olayı şöyle anlattı:



''Babam içeri gelmemi istedi. Ben askerlik yoklaması kaçağı olduğumu söyleyerek, adliyeye girmedim. Daha sonra babam telefonla beni arayarak annemin de geldiğini söyledi ve anneme zarar vermemem için bana yemin ettirdi. Çünkü annem babamdan boşandıktan sonra başka birisi ile evlendiğini ve çocuğu olduğunu biliyordum. Babam bu yüzden anneme kinimi biliyordu. Adliye kapısına doğru ilerledim. Annemi görünce silahımı çıkardım. Beni görünce polisin arkasına saklandı. O sırada silahı ateşlemiştim. Polis yere düştü. Anneme de ateş ettim. O da yere düşünce teslim oldum."
"Annemi öldürmek istemezdim, rastgele ateş ettim" diyen sanık Zehir, cinayete ilişkin babası tarafından azmettirildiği iddiasını reddetti.


Sanık baba Hızır Zehir ise kendisini tehditle suçlayan eski eşi Hanime Aslan'ın da duruşmaya geldiğini görünce oğlu Dursun Zehir'i cep telefonu ile aradığını söyledi. Hızır Zehir, eski eşi Hanime Aslan'ın, daha önce üç oğlu ile kendisi hakkında çok sayıda suç duyurusunda bulunması sebebiyle oğlunun annesine kin duyduğunu iddia ederek, bu nedenle annesine bir zarar vermemesi ve olay çıkarmaması için oğlunu uyardığını anlattı.


Mahkeme başkanının, "Eski eşiniz neden sürekli dava açsın ve koruma talebinde bulunsun. Boşanalı 6 yıl olmuş. Neden çocuklarını görmek istemesin. Neden adliyeden çıkarken çocuğu Dursun'u gördüğünde polisin arkasına kaçsın?" diye sorduğu sanık Hızır Zehir ise ''Daha önce de şikayetçi olduğu için oğlum 6 ay hapis cezası almıştı. Bundan kaynaklanabilir" yanıtını verdi.
Sanık Hızır Zehir, mahkeme başkanının "Adliyeden çıkarken bir polis memuruna 'vuruldu mu?' diye sormuşsun. Bu sözünden, oğlunun eski eşine saldıracağını bildiğin, o olay sırasında oğlunun da vurulduğu endişesi yaşadığın anlaşılıyor. Böyle mi düşündün?" sorusuna, "Dışarıda kalabalığı görünce, Dursun dışarıda beklerken dayılarının gelip, kendisine ateş etmiş olabileceği ihtimali geldi aklıma" cevabını verdi.


Tanık sıfatıyla dinlenilen polis memuru D. A. ise ''Olay günü Hanime Aslan'ı duruşmaya getirdik. Duruşma salonunda da Hanime Aslan 'Eski eşim beni ölümle tehdit etti' dedi. Dursun Zehir ise 'Öldürmek isteseydim öldürürdüm' diye cevap verdi" ifadelerini kullandı. D.A, olay sırasında Hanime Aslan'ın ikinci koruma görevlisi olarak arkasından dışarı çıkarken kurşunlama olayının olduğunu ifade ederek, kurşun sesleri üzerine kendisini yana attığını dile getirdi. Duruşmada söz alan müşteki avukatlar, sanık Dursun Zehir'in olayı önceden planladığını öne sürerek, sanık babanın da olayı azmettirdiğini iddia etti. Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan Hızır Zehir'in, kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Heyet, tutuklu sanık Dursun Zehir'in ise cezai ehliyetinin tespit edilebilmesi için Adli Tıp Kurumu Gözlem ve İhtisas Dairesine sevk edilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.


- Olayın geçmişi
Boşandığı eşi Hızır Zehir'e açtığı tehdit ve hakaret davasına katılmak için 11 Mart'ta koruma polisiyle Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen 43 yaşındaki Hanime Aslan, duruşma çıkışında oğlu Dursun Zehir tarafından silahla vurulmuştu. Koruma polisi Emrah Taşdemir ile özel güvenlik görevlisi Mehmet Zengin'i de vuran Zehir, olay yerinde yakalanarak tutuklanmıştı. Hanime Aslan olay yerinde hayatını kaybederken, Taşdemir ise kaldırıldığı hastanede şehit olmuştu. Yaralanan özel güvenlik görevlisi de hastanede tedavi altına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, anne Hanime Aslan ve koruma polisini öldüren, özel güvenlik görevlisini de yaralayan sanık Dursun Zehir hakkında, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıla kadar hapis cezası istenmişti. İddianamede, sanık baba Hızır Zehir'in de ''öldürmeye azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Kaynak: AA