RAHMİ OFLUOĞLU
HUKUKÇU

Komisyondan geçen düzenlemeye göre çeke verilecek hapis cezası en az üç yıl en fazla 5yıl. Bakan Bekir Bozdağ “bu cezasının orantısız olduğunu, cezanın bir ve üç yıl olarak azaltılabileceğini” söyledi.

26 Haziran 2016 tarihli, “Karşılıksız çeke ölçüsüz ceza geliyor” yazıma Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan cevap geldi.

Hazal Ateş’in Yeni Asır’da yer alan haberine göre Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili şöyle diyor:

".......çek düzenlemesinin piyasanın talebi üzerine yapıldığını belirterek, hapis cezasında orantılılık ilkesine önem verdiklerini söyledi. Bozdağ, karşılıksız bir çekte azami hapis cezasının 3 yıl, çekin birden fazla olması durumunda 5 yıldan fazla olmadığını belirterek, "Bu cezalar değişebilir. Tek çekte azami süre 1 yıl, birden fazla olması durumunda 3 yıl yapılabilir"

Biz 5 bin liralık bir karşılıksız çeke teorik olarak 4.5 yılı aşan bir hapis cezası verilebilir diye yazmıştık. Bakan bir çeke 3yıl, birden fazla çeke 5 yıl ceza verilebilir diyor.  Bakanın sözünü ettiği adli para cezasının infazı ile ilgili bir durumdur.

Adli para cezasının infazı 5275 sayılı yasanın 106’ıncı maddesinde düzenlenmiştir.  106’ıncı maddeni 7. Fıkrası şöyle:

“ Adli para cezası yerine çektirilen hapis süresi üç yılı geçemez. Birden fazla hükümle adla para cezalarına mahkumiyet halinde bu süre beş yılı geçemez.”

Görüldüğü gibi yasa çek değil hükümden bahsediyor.

Bakan bu üç ve 5 yıllık sürelerin cezada orantılılık ilkesine göre 1 ve 3 yıl olarak değişebileceğini söylemektedir. Yasa komisyondan 1500 iş günü olarak geçtiğine göre bu değişiklik mecliste verilecek bir değişiklik önergesi ile yapılabilir.

Anlaşılan bizim yazımız hedefe ulaşmış ve cezanın ölçüsüz (orantısız) olduğu Adalet Bakanı tarafından kabul edilmiş bulunuyor.

Daha yasalaşmadan değişen bir düzenleme karşılıksız çeke ceza… Bakan Bozdağ “cezayı biz değil piyasa istedi” diyor. Bozdağ adeta iş çevrelerine madem bu kadar çok istediniz alın size ceza diyor.

Hazal Ateş’in haberine göre bakan “Çek meselesi kredi meselesi değil bana göre. Benim anladığım parasız piyasayı döndürme meselesi. Bin liralık çekle 100 bin liralık ticaret yapıyorsunuz, güvenle yapıyorsunuz" demektedir.

Bakanın bu sözlerinden anlaşılan piyasa para ile değil çekle dönüyor. Peki, çeke böyle orantısız ceza gelirse piyasa nasıl dönecek?  Yıllarca hapis yatmayı göze alarak ticaret yapmak kolay mı?  Piyasada çek kullanımının azalmasını beklemek çok doğal değil mi?

İddia ediyoruz; bu çek yasası üç yıldan fazla yürürlükte kalamaz. Bu kez cezayı isteyen piyasa dönüp “yanlış oldu, borçtan hapis yanlıştır, bu ceza kalksın” derse şaşırmayalım.

NOT: Karşılıksız çeke hapis yürürlüğe girdikten sonra düzenleyeceğimiz toplantıyı buradan duyuracağız, bizi takip edin..