AB ülkelerindeki cezaevlerinde 30 binin üzerinde Türkiyeli mahkûm bulunuyor. Bunların büyük bölümü yasadışı uyuşturucu ticaretiyle ilgili suçlardan dolayı cezaevinde. Avrupa Birliği ülkelerinde uyuşturucudan hapishanede en çok Türkiyeli Almanya’da (cezaevindeki Türklerin yüzde 60’u uyuşturucu kullanımı ve satışından içerde) bulunuyor. Almanya’yı, Hollanda ve Belçika izliyor.


TBMM İnsan Hakları Komisyonu geçen hafta Almanya’da Münih yakınlarında bir cezaevini ziyaret etti. Yaklaşık 800 kişi kapasiteli cezaevinde 52 Türk vatandaşı var. 52 kişiden 30’u ise uyuşturucu suçundan içerde.

150 BİN ÇOCUK AİLEDEN ALINDI


Avrupa Birliği ülkelerinde ailelerinden alınan çocuk sayısı 573 bin. Bunun yaklaşık 150 bin kadarını Türk çocukları oluşturuyor. Avrupa’da, çeşitli ülkelerinde gençlik daireleri Türkiye kökenli çocukları koruma adı altında ailelerinden alıyor. Özellikle bu durum Almanya’da yaşanıyor. Çocuklar ailelere gösterilmiyor ve kayıtlara çifte vatandaş olarak geçiyor.


Komisyon üyesi MHP Tokat milletvekili Reşat Doğru “AB ülkelerinde Türkler artık 4. Kuşağa geçti. Ama toplumla entegrasyonumuz yok. Çocukta ortaya çıkan psikolojik sorunlar sigara, alkol, uyuşturucu bağımlılığı olarak geri dönüyor” dedi.


Hem uyuşturucu hem aileden alınan çocuklar olmak üzere iki yönde gençlerin kaybedildiğini ifade eden Reşat Doğru, bu gençlerin sayısının giderek arttığına dikkat çekerek “Bu gençler arasında suç işleme oranı çok yüksek. Türkiye’deki Bakanlıklar acil harekete geçmeli” çağrısında bulundu.


GÜLER YILMAZ/ANKARA


 

TARAF