Tutuklu ancak, hükümlü olmayan, 6 aylık ömrü kaldığı doktor raporuyla ortaya konduğu için 'Vedalaşma hakkı isteyen' kanser hastası Muhlis Barut için gönüllü avukatlar Haziran'da Yargıtay'a başvurdu. Ağustos ayı sonunda Adalet Bakanlığı'ndan gelen "Özel affa izin yok" yanıtına avukatlar, "Barut özel af kapsamında değil. Sadece dosyanın Yargıtay'da öne alınması yeterliydi. Barut'un cezaevinde ölümüne sebep olacaklar" diyerek tepki gösterdi.

İzmir'de 2 yıl önce yeşil kartı iptal edildiği için cinnet getirerek Bayraklı Toplum Sağlığı Merkezi tüfekle basan ve rastgele ateş eden, ayağından vurularak yakalanan Muhlis Barut, tutuklu olarak yargılanırken yakalandığı kanser hastalığı ile cezaevi koşullarında mücadele etmeye başladı. Buna rağmen geçen Haziran ayında 6 aylık ömrü kaldığı Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından rapor edilen Barut'un ailesi 'Vedalaşma hakkı' istedi.

HAZİRAN'DAKİ DİLEKÇEYE AĞUSTOS'TA YANIT

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi görürken ailesinin isteğini televizyonda izlemesi ardından yapılacak bir işlem varsa hızlandırılması talimatı vermesine rağmen bugüne kadar somut bir adım atılmadı.

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi gönüllü avukatlar sürecin başından itibaren Muhlis Barut için başvuru yapmayı sürdürdü. Avukatların Haziran ayında Yargıtay'a da Barut'un dosyasının öne alınması için başvuru yaptı. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nden 31 Ağustos 2012 tarihli yazıyla avukatlara yanıt verildi. Yazıda, şöyle denildi: 

"Muhlis Barut vekili Dinçer Çalım imzalı içeriği itibariyle özel af talebini kapsayan 18 Haziran 2012 tarihli dilekçe incelenmiş olup; dava dosyanızın henüz kesinleşmemiş olması nedeniyle özel af talebinizin bu aşamada değerlendirilemeyeceği, bu hususta Bakanlığımızca yapılacak bir işlem olmadığı hususlarında bilgi edinilmesini rica ederim."

AVUKATLARI: TALEBİMİZİ DOĞRU ANLAMADILAR

Avukat Dinçer Çalım, Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvuruda Muhlis Barut'un sağlık raporunu göndererek sanığın hayati tehlikesi olması nedeniyle Yargıtay'daki dosyasının öne alınması için girişimde bulunulmasını istediklerini söyledi. Çalım, şunları söyledi: 

"Müvekkilimiz tutukludur. Verilmiş bir ceza dahi yoktur. Buna rağmen Adalet Bakanlığı talebimizi özel af talebi olarak değerlendirip yapılacak işlem yoktur şeklinde bir cevap vermiştir. Bu cevap adli ve idari bürokrasinin bir tutuklunun cezaevinde ölümüne sebep olacağını göstermektedir."

KIZI: NE İSTEDİĞİMİZİ ANLADIKLARINDA BABAM ÖLMÜŞ OLACAK

Muhlis Barut'un kızı Gönül Barut ise, kendisinin de şaşıracak noktaya geldiğini anlatırken, "Yetkililer bizim ne istediğimizi doğru anladıklarında babamı kaybetmiş mi olacağız? Bize en başta zaten özel af kapsamına girmediği söylenmişti. Bütün raporlarımız elimizdeyken hala tahliye umuduyla bekliyoruz. Çok üzgünüz" diye konuştu. - İzmir / DHA