Denetimli serbestlik bir yıldan iki yıla çıktı, üçte iki olan meşruten tahliye süresi 1/2 oldu. Buna göre 6 yıl cezası olan 1 yıl hapis yatacaktır.
4 yıl cezası olan ise hapis yatmayacaktır.
671 sayılı kararname ile 5275 sayılı yasanın 105/A ve 107 inci maddeleri değiştirildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ iki yeni kararname ile ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Bozdağ, yeni düzenleme ile 38 bin mahkuma tahliye yolu açıldığını ifade etti.

Bozdağ; "Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir" dedi.

16)Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır.

— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) 17 Ağustos 2016

17)Düzenleme,bir af değildir.Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza,dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir.

— Bekir Bozdağ (@bybekirbozdag) 17 Ağustos 2016

Bozdağ'ın açıklamaları şöyle;

Resmi Gazete'de yayımlanan 671 S.Kanun Hükümde Kararnameyle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici maddeyle 1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçlar nedeniyle mahkum veya mahkum olacaklar bakımından iki önemli düzenleme yapılmaktadır.

Birincisi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A'daki koşullu salıverilmeye dair “bir yıl”, "iki yıla" çıkarıldı. Buna göre; koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan iyi hâlli hükümlülerin cezalarının,koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilebilecektir. Diğer ifadeyle, bir yıl erken tahliye olacaklardır.

İkinci düzenleme Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 107. maddesinde düzenlenen koşullu salıvermeye ilişkindir. 107. maddenin ikinci fıkrasına göre, süreli hapis cezalarına mahkûm edilmiş olanlar,cezalarının “üçte ikisini” infaz kurumunda çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilmektedir.KHK’da yapılan düzenlemeyle “üçte ikilik(2/3)"oran,“yarısına (1/2)"ye indirilmektedir.

Buna göre, süreli hapis cezalarına mahkumlar, cezalarının 1/2'sini infaz kurumunda çektikleri takdirde,koşullu salıvermeden yararlanabilecek. Ancak aşağıdaki suçları işlemiş olanlar bu düzenlemenin kapsamı dışındadır.

Bu suçlar şunlardır:

a)Kasten öldürme (madde 81,82)

b)altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen..

kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları;

c)cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (madde 102,103,104,105)

d)özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar (madde 132,133,134,135,136,137,138)

e) uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti (madde 188)

f)devletin güvenliğine karşı suçlar

g)anayasal düzene karşı suçlar

h) milli savunmaya karşı suçlar

ı) devlet sırlarına karşı suçlar

i) Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar

Bu düzenlemenin sonucu ilk etapta kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından yaklaşık 38.000 kişi tahliye olacaktır. Düzenleme, bir af değildir. Koşullu salıverilme tarihine kadar geçecek sürede ceza, dışarıda denetimli serbestlik olarak infaz edilecektir.

Düzenlemenin mahkumlar,yakınları,milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını dilerim. Ayrıca düzenleme,kapsamındaki 1 Temmuz 2016'dan önce işlenmiş suçları içermektedir.1 Temmuz 2016'dan sonraki suçlar da kapsam dışındadır.

adaletbiz