DİYARBAKIR’da 24 Şubat 1994’te tutuklanarak Diyarbakır 3 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanan Faik Öz, 414 gün tutuklu kaldıktan sonra 13 Nisan 1995’te beraat etti. Öz, serbest bırakıldıktan 17 yıl sonra Maliye aleyhine ‘Haksız tutuklama nedeniyle tazminat davası açarken, işlemediği bir suçtan dolayı haksız ve hukuka aykırı olarak tutuklandığını söyledi. Dilekçede, Faik Öz’ün haksız yere 414 gün hapis yatmasının karşılığı olarak 100 bin TL maddi, 200 bin TL manevi olmak üzere 300 bin lira tazminat istendi.

Davanın Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza tarafından kabul edilmesinin ardından naip hakim aracılığıyla, Maliye Hazinesine karşı yargılama yapıldı. Hakim maddi tazminatın hesaplanması için dosyayı bilirkişiye gönderdi. Dönemin asgari ücret üzerinden hesap yapan bilirkişi, Öz’ün tutuklu olduğu 414 gün süresince toplam maddi kazanç kaybının 33.84 lira olduğunu belirtti.

Bilirkişi raporunda çıkan sonuca itiraz eden Faik Öz’ün avukatı Suzan Erik’in itirazını değerlendiren ikinci bilirkişi heyeti, Faik Öz’ün maddi kazanç kaybının 32 bin 440 lira olduğunu belirtti.

Yargıtay’a temyiz başvurusu

Raporun gelmesi ardından dosya Naip Hakim tarafından karar verilmek üzere mahkeme heyetine gönderildi. Dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, Faik Öz’ün Yalova’da ikamet etmesi nedeniyle yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme dosyayı görüşülmek üzere Yalova Ağır Ceza’ya gönderdi. Yalova Ağır Ceza, Öz’ün beraat ettiği tarihten tazminat davasının açıldığı tarihe kadar 17 yıl zaman geçtiğini belirterek, zaman aşımı gerekçesiyle davayı reddetti. Mahkeme, Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi’nin benzer kararını dikkate alarak Maliye avukatının vekalet ücreti 3 bin TL’nin de Öz’den tahsil edilmesine karar verdi. Öz’ün avukatı Suzan Erik ise Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı.

12 lira için 132 yıl hapis

Bitlis’TE 3 çocuğun 12 lirasını gasp ettiği iddiasıyla yargılanan 5 kişiye, toplam 132 yıl hapis cezası verildi. Bitlis Ağır Ceza, 2 Kasım 2013’te Tatvan’da 3 çocuğu tehdit ederek 12 lirasını gasp eden sanıklardan D.K’yı 36 yıl, diğer sanıklar E.G, S.B, Ö.G ve M.B’yi ise 24’er yıl hapse çarptırdı. Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, “18 yaşına henüz giren bir kişi ile 4 çocuğa 12 lira için toplamda 132 yıl ceza verilmesi kabul edilemez. Verilen bu ceza, 20 yıl önce baklava çalmak suçundan ceza alan çocuğun dosyasındaki karardan daha beter” dedi.


http://haber.stargazete.com/guncel/300-bin-lira-tazminat-istedi-3-bin-lira-borclu-cikti/haber-938041