HSYK SEÇİMLERİ/ÖZGÜR SAVCI

 
HSYK SEÇİMLERİ

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısı 12 Eylül 2010 günü yapılan Anayasa referandumu ile değişmiştir. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği hakim ve savcılar HSYK bir kısım üyelerini seçme hakkı elde etti.

2010 HSYK SEÇİMLERİ ADİL DEĞİLDİ

2010 HSYK seçimleri hükümet destekli CEMAAT'in listesi kazandı. O günden sonra Türk yargı sitemi tamamen bozdu. 2010 HSYK seçimlerinde Adalet Bakanı cemaatin önerdiği listesini destelemekle Türk yargısı büyük zarar gördü. Cemaat Devletin gücünü sonuna kadar kullandı. Haksız rekabet ortamından yararlanarak istediği neticeyi aldı. 

Seçim süreci Adil değildi. Bağımsız aday olarak 2010 HSYK seçimlerinin eşit şartlarda yürümediğini söylemiştim.

Yeni HSYK Türkiye'nin yargı dünyasına ve yargı düzenine hiçbir yenilik getirmedi. Kilit noktalara kendilerine yakın olan ve güvendiklerini getirerek bugünkü haksızlıklara zemin hazırladılar.

HSYK’nın yaptığı haksızlıkları ve ayırımı bazı meslektaşlarımız sadece seyretti. Çünkü olayın mağduru ötekileştirilenlerdi. Ama bugün yargıda mağdur olmaya başlayınca durum değişti. 

2014 HSYK SEÇİMLERİ 

2014 HSYK seçimlerinde 5 grubun karşımıza çıkma ihtimali vardır, bunlar;

1-YARSAV ve Yargıçlar Sendikası; İlk deneyimini 2010 yılında yapılan HSYK seçimlerinde yaşadı. 2014 yılında yapılacak seçimleri tecrübeli gireceklerdir.

2- Yargıda Birlik platformu; Adalet Bakanlığı, HSYK ve yargıdaki bazı muhalif isimlerin kurduğu Yargıda Birlik Platformu’nun HSYK seçimlerinde güçlü bir liste ile çıkacaktır.

3-Adalet Hareketi, Demokrat Yargının önerdiği ve destekleyeceği ilan ettiği bir harekettir. 

4-Cemaat, bugün yargının her kademesinde yer alan ancak pek ortalıkta görünmeyen cemaatin listesi önemlidir. Bu günlerde değişik listelerden yer alacağı veya koalisyon arayışları içinde yer alacakları duyumları bulunmaktadır.

5-Bağımsızlar, yargıda hiçbir grup, görüş veya anlayışa bağlı olmayan yargı mensupları bulunmaktadır.önceki seçimde ben dahil birçok meslektaşımız bireysel olarak aday oldular. 2014 HSYK Seçiminde bağımsız olarak yüzlerce aday çıkacaktır.

SEÇİMLERE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME

Türk yargısı siyasetin ve cemaatin baskısından kurtulması gerekir. Bu seçimlerde yargı ya şaha kalkacak ya da ayaklar altında sürünmeye devam edecektir. 

Yeniden Cemaat seçimi kazanırsa yargıda kavga büyüyerek devam eder. En fazla zararı yargı mensupları görür.Yargıdaki ayırımdan kaynaklanan gerilimin kimseye faydası yoktur. 

SEÇİMDEN NE BEKLİYORUZ

Bizler yargıda ayırım ve ayırım yapana karşı olmalıyız. Bizler yargıda haksızlık ve haksızlık yapana dik durmalıyız. Boyun eğmemeliyiz. Çünkü hukukçu haksızlığı karşı mücadele eden kişidir.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına sahip çıkmak ahlaki ve etik görevimizdir.Unutmayalım bağımsız yargı için çok çalışmazsak hepimiz tarih önünü hesap vermek zorunda kalırız.

Türkiye için Şeffaf, tarafsız, bağımsız, objektif, hesap veren HSYK gereklidir. HSYK'yı örnek ve önder bir kurum yapalım. Kutuplaştırmaktan çok yargı mensuplarını kucaklayacak HSYK için çalışalım. 

Adaletin değerini bilelim.Değerini düşürmeyelim.Baskıdan arınmış adalete için samimi olalım. Adalete uyalım.Uymayanları seçimde uyaralım. Bağımsız yargı için reyinizin rengi belli edelim. Kişilere değil ilkelere oy verelim. Oyun oynamayalım, oyunlara gelmeyelim. Adalet insanı yüceltir.

Bir hukukçu adil değilse yaptığı iş neye yarar? Hukukçu adaleti kadar büyüktür, yücedir, onurludur.

07.07.2014
Özgür Katip KAYA
Bursa Cumhuriyet Savcısı