TBMM Genel Kurulunda, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları kanunlarında değişiklik yapan yasa tasarısı görüşülüyor.  

Tasarının 2. maddesi üzerinde AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin verdiği ortak önergeyle, düzenlemenin kapsamından yararlanacaklar genişletildi. 

Buna göre, 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan ve koşullu salıverilmesine 2 yıl veya daha az süre kalan kadın hükümlüler ile ağır hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine 3 yıl veya daha az süre kalan hükümlüler de denetimli serbestlikten yararlanacak. 

Tasarının görüşmelerinde "tutuklu milletvekilleri" gündeme geldi. 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "milletvekillerinin tutuksuz yargılanması" amacıyla değişiklik önergesi verdi. 

Önerge üzerinde konuşan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, "İlk kez sizden bir şey istiyorum, rica ediyorum" dedi. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayratutan da  tutuklu milletvekili Mehmet Haberal'ı cezaevinde ziyaret ettiğini belirterek, ciddi sağlık sorunları bulunduğunu söyledi. Haberal'a ait raporu okuyan Bayraktutan, "Sayın Bakan kötü bir durumla karşılaşırsak kime ne anlatabilirsiniz? Hayati tehlikenin ileri derecede devam ettiğine dair doktor raporları var. Meclis Başkanı'nı kınıyorum; 8 tutuklu milletvekilinin olduğu yerde TBMM Başkanı neyle uğraşır" diye konuştu. 

Milletvekillerinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklama kararını veren ve devam ettirenin mahkeme heyeti olduğunu belirterek, "Milletvekillerinin tutuksuz  yargılanmasına ilişkin, 'Parlamento inisiyatif alsın, müdahale etsin'  diyorsanız ve Parlamento'da böyle bir irade oluşursa, bunun yeri bu değil. Ceza Usul Yasası'nda konu düzenlenmeli. Parlamento'nun böyle bir iradesi oluşursa bile yeri, bu kanun değildir" dedi.

MHP'nin de destek verdiği CHP'nin değişiklik önergesi kabul edilmedi.
AA