Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, Gaziantep Adliyesi çevresinde noter bulunmamasından dolayı vatandaşların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Şarklı, vatandaşların avukatlara vereceği vekaleti barolardan almasının daha ekonomik olacağı görüşünü de savundu.

NOTER YOK! ÜCRET YÜKSEK

Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Hali hazırda Gaziantep merkezinde 13 Adet noter hizmet vermektedir. Ancak, Adliye binasının ve avukatların yoğun olduğu çevrede noterlik hizmeti veren bir yer bulunmamaktadır. Vatandaşlar bir vekâletname veya en ufak bir işlemini yapabilmek için Adliyeden şehir merkezine gitmek zorunda kalmaktadır. Noter ücretlerinin yüksekliği bir yana, vatandaşın cebinden bir de yol parası vermektedir. Bu bağlamda, vatandaşın adli erişiminin önündeki filli engellerin kaldırılması gerekmektedir. Bu nedenlerle; Gaziantep Adliye civarında hizmet verecek birden fazla noterliklerin kurulmasını, mevcut noterlik sayısının en az 2 katına çıkarılmasını, bu taleplerimizin karşılanmasında hukuki veya fiili engel olması halinde ise değiştirileceği söylenen Avukatlık Kanunu’na aşağıdaki gerekçelerimizle ek bir madde konulmak suretiyle, Barolara vekâlet düzenleme yetkisi verilmesi konusunda çalışma yapılmasını Gaziantep Barosu Başkanlığı olarak Sayın Bakanlığınızdan talep ediyoruz” dedi.

MALİ KÜLFET

Şarklı açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Her türlü yetkinin yanında sorumluluğu mevcut olan avukatlık mesleğinin, iş sahibiyle (müvekkiliyle) anlaşmasından sonra, başka bir makamdan (noterden) yapacağı işlem için izin/icazet alması bir hukuk devletinde düşünülemez. Ayrıca, noterden notere, ilden ile değişecek şekilde tek sayfalık bir belge için, vatandaştan 70, 80, 90 TL civarında yüksek bir ücret alınması vatandaş açısından mali bir külfet olup, hak arama hürriyeti açısından da ciddi bir kısıtlama oluşturmaktadır.”

VEKALETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Şarklı, “Avukatın, ceza davaları hariç bir iş veya davada müvekkilini temsil edebilmesi için vekâletname alması gerekir. Gerekçe; Ceza davalarında sanık müdafilerinin vekâletname sunma zorunluluğu yoktur, savunma kurumunun niteliği de bunu gerektirir. İş ve dava takibi için avukatlara verilecek vekâletnameleri Türkiye için tek tip olup, vekâletnamenin biçim ve içeriği TBB tarafından hazırlanır ve barolar tarafından düzenlenecek avukat vekâletnameleri bu örneğe göre düzenlenir. Barolar tarafından düzenlenecek vekâletnamelerin şekli ve esaları, TBB'nin çıkaracağı yönetmelikte gösterilir. Gerekçe; Avrupa Birliği üyesi devletlerin hemen tümünde vekâletname avukat tarafından düzenlenmekte ve ilgili merciine sunulmaktadır. Vekâletnamelerin mutlak noterler aracılığıyla saplantısından kurtulmalıdır. Barolar tarafından usulüne uygun olarak düzenlenen ve avukata verilmiş olan vekâletnamenin ıslak imzalı bir örneği avukatın barodaki şahsi sicil dosyasında saklanır. Gerekçe; Bu madde ile noterlerin yaptığı saklama işini barolar üstlenir, uyuşmazlık halinde şahsi sicil dosyasında saklanan örnek esas alınır. Avukat, bu vekâletnamenin örneğini çıkarıp aslına uygunluğunu imzası ile onaylayarak kullanabilir. Avukatın çıkardığı vekâletname örnekleri bütün yargı mercileri, resmi daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kişiler için resmi örnek hükmündedir. Avukatlar veya avukatlık ortaklığı başkasını tevkil etme yetkisini, haiz oldukları bütün vekâletnameleri kapsayacak şekilde bir başka avukata veya avukatlık ortaklığına vekâletname yerine geçen yetki belgesi verebilir. Bu yetki belgesi vekâletname hükmündedir. Yetki belgesi her türlü vergi ve harçtan muaf olup, sadece vekâlet puluna tabidir. Aslı olamayan vekâletname örneğini onaylayan yahut aslına aykırı olarak örnek veren avukat,3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Gerekçe; her hakkın kötüye kullanılma olasılığı olduğundan ve avukatlık mesleği güven ilişkisine dayalı olduğundan böyle bir müeyyide öngörülmüştür” şeklinde konuştu. (Fatih Çeliktürk / hakimiyetgazetesi.com)