Mersin Barosu’nda seçim heyecanı yaşanıyor. Baronun bugün başlayan Olağan Genel Kurulu’nda 4 aday başkanlık için yarışıyor.

Mersin Barosu’nun Olağan Genel Kurulu, Gökdelen 16. kattaki Mersin Barosu Hizmet Birimi’nde başladı. Çok sayıda avukat, hakim ve savcının katıldığı genel kurulda yarın yapılacak seçimle bin 384 üyesi bulunan Mersin Barosu’nun yeni başkanı belirlenecek. Mevcut Baro Başkanı Halil Hulki Özel’in yeniden aday olduğu Mersin Barosu’nda, Alpay Antmen, Ali Küçük ve Ali Kemal Alhaslıoğlu da başkanlık koltuğuna talip oldu. Başkanlık için 4 adayın yarışacağı genel kurulun ilk gününde Baro Başkanı Özel’in açış konuşmasının ardından söz alan avukatlar, sorunlarını, adaylardan beklentilerini ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Dilek ve temennilerin ardından kürsüye çıkan başkan adayları da yeni dönemde yapacakları çalışmaları anlatarak üyelerden oy istediler. 2007 yılından bu yana Baro Başkanlığı görevini yürüten Hulki Özel, yaptığı konuşmada, kendisini bu göreve layık gördükleri için meslektaşlarına teşekkür etti. Çalışma arkadaşlarımla birlikte 5 yıldır sürdürdüğüm bu görevde eksiklerimiz, yanlışlarımız ve karşılayamadığımız beklentiler mutlaka olmuştur” diyen Özel, taahhütlerinin çok önemli bir kısmını yerine getirdiğini söyledi. Görev süresi içinde yaptıkları çalışmaları anlatan Özel, “Baro’nun bana ve arkadaşlarımıza kazandırdığı kurumsal temsil gücünü siyasi-mali-mesleki ikbal ve istikbal aracı olarak kullanmadık, kullandırmadık. Tüm avukatlara aynı yakınlıkta olduk. Politik, dini ve etnik ayrımcılık yapmadık, yapılmasına da izin vermedik. Özellikle son yıllarda ülke çapında geliştirilmeye çalışılan terör ve nefret ikliminin söylemine, eylemine bulunduğumuz alanlarda yaşam hakkı tanımadık” dedi.

Avukatlık Kanunu’nda tanımlanan sınırların dışına taşmamaya gayret etmekle beraber, demokrat tavırlarından da ödün vermediklerinin altını çizen Özel, yeri geldiğinde taraf olmaktan çekinmediklerini kaydetti. Mersin Barosu’nun Türkiye’nin 8. büyük barosu olduğuna işaret eden Özel, “Bu haliyle Mersin Barosu yoğun zaman gerektiren, özenle ve özveriyle çalışılması gerekli bir yapıdadır. Bu nedenle Yönetim Kurulu’nun uyumlu çalışan, meslek sorunlarının birebir içinde ve bilincinde olan, üstlendiği baro yöneticiliğini bir yaşam biçimi olarak gören meslektaşlardan oluşması zorunludur” diye konuştu.

Yeni döneme ilişkin tasarımlar ve hedeflerini de anlatan Özel, üyelerine baronun web sitesi üzerinden yasa-mevzuat-içtihat programlarına ücretsiz bilgi ulaşımı sağlayacaklarını, merkez ve ilçelerdeki baro hizmet birimlerinde ‘avukat ortak çalışma alanları’ oluşturacaklarını, CMK zorunlu müdafilik ödeneklerinin arttırılması için çaba harcayacaklarını, mesleğe yeni başlayan üyeler için Baro Gençlik Meclisi kuracaklarını dile getirdi. Özel sözlerini, “Görev anlayışımız ve bilincimiz, yeni dönemde tarafıma ve çalışma arkadaşlarıma yeniden görev verilmesi halinde kuvvetlenerek devam edecektir” diyerek tamamladı.

“AVUKATLIK MESLEĞİ YOK EDİLMEYE ÇALIŞILMAKTADIR”

Adaylardan Alpay Antmen de ekip arkadaşları ile birlikte evrensel hukuk değerleri doğrultusunda avukatlık mesleğine, baroya, meslektaşlarına ve topluma hizmet etmek sevdası ile yola çıktıklarını vurguladı. Avukatlık mesleğinin yapılmasının gün geçtikçe zorlaştığına dikkat çeken Antmen, “Avukatların yargılamanın bir parçası değil sanığı gibi görüldüğü uygulamalar gün geçtikçe artmaktadır. Baroları ve baro yöneticilerini sindirmek adına görevlerini yapmaya çalışan avukatlar, baro başkanları ve baro yöneticileri hakkında soruşturmalar açılmaktadır. Zihinlerde yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğu ile başta hukuk devletinin en temel güvencelerinden olan savunma hakkı ve bu bağlamda avukatlık mesleği yok edilmeye çalışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Göreve geldikleri takdirde yapacaklarını da aktaran Antmen, meslektaşlarının yaşadıkları sorunlarda yazılı başvuru istemeyeceklerini belirterek, şunları söyledi: “Her zaman avukatın yanında olacağız. Her meslektaşımıza eşit davranacağımıza, her meslektaşımıza aynı uzaklıkta değil, aynı yakınlıkta olacağımıza söz veriyoruz. Benim ve arkadaşlarımın birincil görevi meslektaşlarımızın maddi ve manevi sorunlarını asgariye indirecek çözüm önerileri yaratmak ve uygulamak olacaktır.”

Baro Başkanlığına talip olan Ali Küçük ise meslekte birlik, Mersin’de birlik, Türkiye’de birlik için üyelerden destek isteyerek, “Ben ve arkadaşlarım mesleğimiz, baromuz, Mersin ve Türkiye için birlikte başarmak üzere iyi niyetle yola çıktık. Alçak gönüllü olmamız gerektiğinin ve avukata hizmet için göreve talip olduğumuzun bilincindeyiz ve göreve geldiğimizde de bunu aklımızdan hiç çıkarmayacağız” şeklinde konuştu.

Başkanlık için yarışan Ali Kemal Alhaslıoğlu da “Savunmanın güçlenmesi, yargının bağımsız ve adil olması, hukukun üstünlüğü ve güvenilirliği, TCK 6. maddede belirtildiği üzere yargı mensupları sözünden avukat, hakim ve savcının anlaşıldığı hususunun yaşama geçirilmesi için göreve talibiz” diye konuştu.

Mersin Barosu Genel Kurulu’nda, üyeler yeni Baro Başkanı ve ekibini belirlemek için yarın sandık başına gidecek.